Groningen H 1944
Heresingel 30, 9711 EV te Groningen

Inleiding

HERENHUIS, gesitueerd in de nagenoeg gesloten noordelijke gevelwand van de Heresingel, gebouwd in 1883 in opdracht van J.P. Alofs naar ontwerp van architect J. Maris in een neoclassicistische bouwstijl. Het gebouw is thans in gebruik als praktijk met woonhuis en daartoe inwendig grotendeels aangepast.

Omschrijving

Het brede gebouw is opgetrokken op een in hoofdvorm rechthoekige plattegrond en telt twee bouwlagen onder een afgeknot schilddak, belegd met een platte, zwarte Friese pan. De voorgevel is symetrisch van opzet en vijf traveeën breed. Het gevelmuurwerk is opgetrokken uit rode baksteen. Het middenrisaliet bevat de hoofdingang met een drietredige hardstenen stoep. Op de begane grond is de gevel voorzien van een spatlijst van hardsteen en een gepleisterde plint. Het voorerf wordt omzoomd door een bewerkt smeedijzeren hekwerk. De rechtgesloten vensters ontvingen stuc-omlijstingen met tympanen op consoles. De deur met halfrond bovenlicht ligt iets verdiept achter een drietredige hoge stoep die overhuifd is door een balkon. Het balkon wordt gedragen door twee forse, gecannelleerde pijlers op hoge basementen en twee pilasters met dezelfde vormgeving tegen de voorgevel. Over deze dragers is een fries van triglyfen en metopen gelegd en daarboven een balkonvloerlijst en de balustrade. De vensters en de openslaande deur van de verdieping zijn rechtgesloten en voorzien van strak lijstwerk met architraven en accoladevormig lijstwerk op de borstweringen. De hoeken van de voorgevel zijn voorzien van gestucte, verspringende hoekblokken. De gevel wordt afgesloten door een brede kroonlijstmet tandlijst en een reeks consoles, die de geprofileerde bakgoot dragen. Midden tegen het voordakschild is boven de ingangspartij een kajuit aangebracht met uitgezwenkte wangen met sierballen en bekroond met een halfrond tympanon met obeliskvormige vazen. Het rechter deel van de achtergevel is vernieuwd. Aan de noordoosthoek van de achtergevel is een ronde bakstenen traptoren aangebouwd met ajour bewerkte houten daklijst. Inwendig nog van belang de hal en gang met stuc ornamentiek en houten trappenhuis met rondboogtoegang met pilasters op de hoeken en de oorspronkelijke vensterbanken van de rechter kamer aan de voorzijde op de eerste verdieping.

Waardering

Herenhuis, ingetogen vormgegeven in een neoclassicistische bouwstijl, karakteristiek voor de bouwkunst uit het laatste kwart van de negentiende eeuw, naar ontwerp van architect J. Maris, van algemeen belang vanwege zijn cultuurhistorische en architectuurhistorische waarde vanwege zijn schoonheid die zich met name manifesteert in de fraaie gevelcompositie en het zorgvuldig overwogen materiaalgebruik. Bovendien vormt het gebouw, deel uitmakend van de aaneengesloten reeks waardevolle herenhuizen aan de noordzijde van de Heresingel, een belangrijk element in de hoogwaardige stedenbouwkundige structuur van de singelreeks langs de zuidzijde van de binnenstad van Groningen.

Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) Herenhuis MRS-aanv.

Maris, J. ; Stad Groningen