Groningen H 2176
Heresingel 36 1, 9711 EV te Groningen
Heresingel 36 x, 9711 EV te Groningen
Heresingel 36, 9711 EV te Groningen
Heresingel 36 c, 9711 EV te Groningen
Heresingel 36 g, 9711 EV te Groningen

Inleiding

HERENHUIS, gesitueerd op de hoek van de gesloten, noordelijke gevelwand van de Heresingel en de Rademarkt, gebouwd in 1890 als hoedenmagazijn met bovenwoningen in opdracht van de firma H. Behrens naar ontwerp van de Groninger architect G. Nijhuis in een voor het eind van de negentiende eeuw karakteristieke, rijk versierde eclectische bouwstijl. Het gebouw is sinds jaren in gebruik bij de Rikkers Lubbersstichting ten behoeve van ouderenhuisvesting; het gebouw is hiertoe inwendig aangepast.

Omschrijving

Het markante, monumentale gebouw is opgetrokken op een in hoofdvorm rechthoekige plattegrond en bestaat uit een souterrain met vier bouwlagen onder een afgeknot schilddak, belegd met rode sneldekkers. De voorgevel aan de Heresingel is vijf traveeën breed, de zijgevel aan de Rademarkt is zeven raamtraveeën breed. Het souterrain en de begane grond zijn gepleisterd; tot de tussendorpel in gebosseerde imitatie-rusticablokken, daarboven vlak met schijnvoegen. Het gevelmuurwerk is opgemetseld uit roodbruine baksteen en is op de hoeken voorzien van gestucte, verspringende hoekblokken en op de bovenste verdieping van korte, brede hoekpilasters. De vensters van het souterrain zijn recht gesloten, die van de begane grond halfrond. De ingang is centraal in de gevel aan de Heresingel geplaatst. Naar de verdiept liggende deur met halfrond bovenlicht leidt een trap van zes treden die overhuifd wordt door een balkon, dat ondersteund wordt door zware Toscaanse zuilen op muurdammen. Op de verdieping bezit het balkon dezelfde balusters die de dichtgezette borstweringen onder de vensters hebben gekregen. Deze vensters zijn voorzien van breed geprofileerd stuc lijstwerk en bekroond met tympanen: driehoekig in het midden, segmentvormig in de andere traveeën. De omlijstingen aan de lange zijgevel hebben geen tympanen. De vensters op de tweede en derde verdieping hebben een omlijsting van Dorische pilasters en geprofileerde architraven en sluiten aan bij de geprofileerde cordonlijst van de derde verdieping. In de lange zijgevels kregen de vensters van de drie middelste traveeën die gezamenlijk iets uitspringen een uitvoeriger detaillering met een tegen het muurwerk geplaatste pilasterstelling met borstweringen. Op het midden van de dakschilden aan voor- en zijkant zijn forse, van Neorenaissance motieven voorziene kajuiten uitgebouwd. Waardering Herenhuis, opgetrokken in een rijk versierde, eclectische bouwstijl, karakteristiek voor de bouwkunst van het eind van de negentiende eeuw, van algemeen belang vanwege zijn cultuurhistorische en architectuurhistorische waarde vanwege de kwaliteit van het ontwerp en de architectonische gaafheid van het exterieur. Bovendien is het gebouw van belang vanuit stedenbouwkundig, cultuurhistorisch en architectuurhistorisch oogpunt vanwege zijn situering op de hoek van de Heresingel en de Rademarkt en als waardevol element in de hoogwaardige stedenbouwkundige structuur van de singelreeks aan de zuidkant van de binnenstad van Groningen.

Ja Handelsgebouwen, opslag- en transportgebouwen Winkel (G) Hoedenwinkel

Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) Herenhuis MRS-aanv.