Groningen I 3605
Tussen beide Markten 2 a, 9711 KW te Groningen
Tussen beide Markten 2 b, 9711 KW te Groningen
Tussen beide Markten 2 c, 9711 KW te Groningen
Herestraat 1, 9711 LA te Groningen

Omschrijving

Inleiding FOURNITURENMAGAZIJN MET JONGERE WINKELPUI, markant gesitueerd op de hoek van de Herestraat tussen de Grote Markt en de Vismarkt, gebouwd in opdracht van G. Meddens in 1865 in een monumentale, rijk versierde classicistische bouwstijl. De huidige pui is aangebracht in 1891 evenals de erker op de eerste verdieping van de voorgevel. Het gebouw is thans in gebruik als kledingzaak. Omschrijving Het gebouw is opgetrokken op een rechthoekige plattegrond en telt drie bouwlagen onder een plat dak. De voorgevel is vijf raamtraveeën breed; de zijgevel telt drie raamtraveeën. De brede, hoge voorgevel is op de Herestraat georiënteerd. De verdiepingen zijn ongelijk in hoogte: een circa 4,5 meter hoge begane grond met houten winkelpui en daarboven twee verdiepingen met verdiept liggende vensters. De penanten in de borstwering van de pui zijn bekleed met natuursteen. De winkelpui heeft in hout uitgevoerde bovenlichten. Centraal in de pui bevindt zich een portiek met toegangsdeur. De pui wordt afgesloten door een omlopende cordonlijst met tandlijst. Op de penanten zijn in stuc zware consoles onder de ter plaatse risalerende cordonlijst aangebracht. Op de lijst staan penanten en een sierlijk hekwerk van gietijzer. Voor de middentravee op de verdieping is een rechthoekige erker met balustrade geplaatst. Rondom de achtruits vensters is lijstwerk en een architraaf in stuc aangebracht. De gevels worden aan weerszijden afgesloten door gebosseerde stuc blokken, die van schijnvoegen zijn voorzien. De fors uitkragende bakgoot wordt gedragen door stuc consoles. De gevel wordt beëindigd door een in hout uitgevoerde balustrade. Waardering Fourniturenmagazijn met jongere winkelpui, vormgegeven in een rijk versierde, classicistische bouwstijl op een unieke wijze, van algemeen belang vanwege het zeer opmerkelijke en uitbundig uitgewerkte decoratieschema van de gevels. Door zijn plastische vormgeving, vanwege zijn situering op de hoek van twee gevelwanden en omdat het gebouw uitsteekt boven de aangrenzende bebouwing, vormt het gebouw een markant element in de hoogwaardige stedebouwkundige structuur van de Herestraat en de Grote Markt in Groningen.

Ja Handelsgebouwen, opslag- en transportgebouwen Winkel (G) Fourniturenwinkel