Groningen I 4083
Herestraat 69, 9711 LC te Groningen

Omschrijving

Inleiding WOONHUISPAND MET JONGERE WINKELPUI, gesitueerd op de hoek van de Herestraat en de Kleine Pelsterstraat, bestaande uit twee van oorsprong zeventiende-eeuwse gebouwen met een gemeenschappelijke vroeg negentiende-eeuwse bakstenen lijstgevel. Het hoekpand (nr. 71) kreeg in 1914 de huidige winkelpui in opdracht van J.B. Heineman naar ontwerp van de Groninger architect G. Nijhuis in een van de vernieuwingsstijlen van rond de eeuwwisseling met kenmerken van de Art Nouveau-stijl. Het rechter pand (nr. 69) kreeg in 1924 een nieuwe winkelpui, die qua stijl en opzet zorgvuldig is aangepast aan die van het hoekpand en daarmee een eenheid vormt. Het gebouw is thans in gebruik als bedrijfspand met bovenwoning. Omschrijving Het omvangrijke en markante gebouw is opgetrokken op een diepe, in hoofdvorm rechthoekige plattegrond en gelegen op een hoek. De hoofdgevel telt twee bouwlagen en een mezzanine-verdieping en is vijf raamtraveeën breed. De zijgevel heeft telt twee bouwlagen en is ongeveer tien raamtraveeën breed. Het gebouw wordt gedekt door een met pannen gedekt schilddak. De voorgevel is opgetrokken uit rode baksteen en bevat op de verdieping vijf rechtgesloten vensters met de oorspronkelijke zes-ruitsroedeverdeling en strekken. De vensters op de mezzanine-verdieping zijn eveneens rechtgesloten met strekken. De voorgevel wordt afgesloten door een kroonlijst met tandlijst en een geprofileerde houten bakgoot. De lange zijgevel is gestuct en voorzien van schijnvoegen. De verdiepingsvensters met eveneens een zesruits-roedeverdeling zijn rechtgesloten. De zijgevel wordt afgesloten door een eenvoudige lijst met geprofileerde bakgoot. Boven het achterste deel is een gestucte opbouw geplaatst waarin twee vensters zijn opgenomen. Op de begane grond is over de volle breedte van de voorgevel en de zijgevel, op een houten voordeur na, een houten winkelpui geplaatst. De kozijnen zijn omkaderd door een hardstenen plint, kolommen en een brede hardstenen latei, die met bewerkte, geometrische motieven is versierd. Elk etalagevenster heeft bovenlichten met een sierlijk gebogen roedeverdeling met kalven in de vorm van een gedrukte segmentboog. Het smalle hoekvenster bevat rondgebogen glas. Waardering WOONHUISPAND MET JONGERE WINKELPUI, met een vroeg negentiende-eeuwse bakstenen lijstgevel, geplaatst voor een goed zichtbaar zeventiende-eeuws gebouw, met een jongere winkelpui in de trant van de Verniewingskunst van rond de eeuwwisseling naar ontwerp van de destijds bekende Groninger architect G. Nijhuis, van algemeen belang vanwege zijn cultuurhistorische en architectuurhistorische waarde vanwege de architectonische gaafheid van het exterieur en vanwege de kwaliteit en zeldzaamheid van de later aangebrachte winkelpui. Bovendien vormt het gebouw een architectonisch en stedebouwkundig waardevol element in de omgeving van de Herestraat in Groningen.

Nijhuis, G. ; Stad Groningen