Groningen H 2244
Herestraat 26, 9711 LJ te Groningen

Omschrijving

Inleiding CAFE, gesitueerd in de gesloten, oostelijke gevelwand van de Herestraat, gebouwd als 'Café Suisse' in 1893 naar ontwerp van de Groninger architect P.M.A. Huurman in een rijk versierde, eclectische bouwstijl. Het gebouw is diverse malen verbouwd, bezit een moderne pui en is inwendig aangepast aan de huidige functie als winkelpand. Omschrijving Het gebouw is opgetrokken op een diepe, rechthoekige plattegrond en telt drie bouwlagen onder een afgeknot schilddak, belegd met een nieuwe golfpan. De voorgevel is drie raamtraveeën breed en voorzien van een laat negentiende eeuwse lijstgevel met een eclectisch decoratie-schema. De pui is modern. Op de verdieping bevindt zich voor de middentravee een segmentvormig balkon met openslaande balkondeuren en een sierlijk smeedijzeren hekwerk. De drie vensters zijn rechtgesloten en samengevat in stuc lijstwerk, in de vorm van een 'Serliana'. De drie vensters hebben een doorlopend bovenkalf, bezet met rozetten. Het boogveld van het tympaan boven het middelste venster is versierd met stucwerk in hoogreliëf waarin schilddragende putti zijn uitgebeeld. De muurdammen van de bovenste verdieping en de kroonlijst zijn bezet met florale motieven, vazen en rank- en loofwerk. De kroonlijst draagt een geprofileerde bakgoot. Waardering CAFE, thans winkelpand, met een zorgvuldig vormgegeven eclectische lijstgevel naar ontwerp van de Groninger architect P.M.A. Huurman, van algemeen belang vanwege zijn cultuurhistorische en architectuurhistorische waarde vanwege de esthetische kwaliteiten van het ontwerp en de zeldzame compositie van de gevel. Bovendien vormt het gebouw een architectonisch waardevol element in de oostelijke gevelwand van de Herestraat in Groningen.

Ja Sport, recreatie, vereniging en horeca Horeca Café

Huurman, P.M.A. ; Stad Groningen