Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
485811
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82783/103
Kadastrale aanduiding
Groningen K 3202
Lage der A 21, 9718 BK te Groningen

Omschrijving

Inleiding

PAKHUIS, gesitueerd in de uit vrijwel aaneengesloten bebouwing bestaande westelijke gevelwand van de Lage der A op de hoek van de smalle Speldemakersgang, gebouwd in 1875 als graanpakhuis en zorgvuldig vormgegeven in een ambachtelijk-traditionele bouwstijl. Het gebouw is thans in gebruik als opslagruimte.

Omschrijving

Het gebouw is opgetrokken op een rechthoekige plattegrond en telt vier bouwlagen onder een zadeldak achter een tuitgevel. De voorgevel is drie traveeën breed en opgetrokken uit donkerrode baksteen. De middelste travee bevat de hijsdeuren en tegen de geveltop is een houten trijshuis aangebracht.De gevelhoeken zijn tot lisenen uitgemetseld. De middelste travee heeft dezelfde dikte gekregen als de gevelhoeken, waardoor de raamtraveeën terug lijken te liggen. De gevelopeningen van ramen en deuren zijn segmentboogvormig gesloten. In de bovenste verdieping zijn rozetvensters aangebracht. Alle ramen zijn van ijzer en hebben een roedeverdeling. Bij onderdorpels en op andere plaatsen zijn tandlijstjes gemetseld.

Waardering

Pakhuis, zorgvuldig vormgegeven in een traditioneel-ambachtelijke bouwstijl, van algemeen belang vanwege: - zijn cultuurhistorische en architectuurhistorische waarde; - zijn gaafheid; en - zijn betekenis voor de sociaal-economische geschiedenis van de stad Groningen en in het bijzonder de negentiende-eeuwse graanhandel.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Handelsgebouwen, opslag- en transportgebouwen Opslag Pakhuis

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1875
1875
exact
MRS-aanv.

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
ambachtelijk-traditionele bouwtrant
stijlzuiver
MRS-aanv.