Inleiding

WONINGCOMPLEX, bestaande uit twee beneden- en vier bovenwoningen, gesitueerd in de nagenoeg gesloten, overwegend uit oudere bebouwing bestaande westelijke gevelwand van de Lage der A, gebouwd in 1933 naar ontwerp van de Groninger architect H.B. Bulder in de stijl van de Nieuwe Zakelijkheid. De woningen zijn thans nog als zodanig in gebruik. In 1993-1994 is het complex gerestaureerd met inbegrip van de oorspronkelijke stalen kozijnen.

Omschrijving

Het symmetrisch opgezette gebouw is opgetrokken op een rechthoekige plattegrond en telt drie bouwlagen onder een plat dak. De voorgevel is vijf traveeën breed en is uitsluitend in strekken gemetseld uit donkerrode baksteen. De middelste travee bevat de toegangen en de trap naar de bovenwoningen. Aan weerszijden bevinden zich twee brede raamtraveeën met grote rechtgesloten, meerledige stalen ramen. De drie middelste traveeën bezitten op de verdiepingen borstweringen met op de bovenste verdieping inpandige balkons onder betonplaten met aan weerszijden iets boven het platte dak uitstekende penanten, die de schoorstenen bevatten. De buitenste raamtraveeën bevatten ondiepe, rechthoekige erkervensters met eveneens een stalen roedeverdeling.

Waardering

Woningcomplex, gebouwd in een stijl, typisch voor de jaren dertig van de twintigste eeuw met kenmerken van de architectuur van de Nieuwe Zakelijkheid naar ontwerp van de Groninger architect H.B. Bulder, van algemeen belang vanwege zijn cultuurhistorische en architectuurhistorische waarde vanwege de opmerkelijke en originele kwaliteit van het ontwerp en vanwege zijn gaafheid.

JaLage der A99718 BJGroningen
NeeLage der A9B9718 BJGroningen