Groningen K 4237
Lage der A 12, 9718 BJ te Groningen
Lage der A 12 35, 9718 BJ te Groningen
Lage der A 12 36, 9718 BJ te Groningen
Lage der A 12 37, 9718 BJ te Groningen
Lage der A 12 38, 9718 BJ te Groningen

Omschrijving

Inleiding PAKHUIS, gesitueerd in de nagenoeg gesloten westelijke gevelwand van het Lage der A, gebouwd in 1885 in een ambachtelijk-traditionele bouwstijl en uitgebreid in 1903. In de jaren tachtig is het pakhuis verbouwd tot wooncomplex met atelierruimtes. Omschrijving Monumentaal breed pakhuis, opgetrokken op een in hoofdvorm rechthoekige plattegrond, van zeven bouwlagen hoog en bestaande uit drie delen, die ieder een geleding hebben van een hijsdeurtravee, geflankeerd door raamtraveeën. Waarschijnlijk is het linker gedeelte het eerst gebouwd tot vijf bouwlagen hoog en zijn de andere twee delen en een verhoging met twee bouwlagen in 1903 tot stand gekomen. Alleen de bouwnaad tussen het linker deel en het middengedeelte doorbreekt de volstrekte symmetrie. Op de begane grond is de gevel gemetseld in een natuursteen blokkensuggestie. De deur- en raamgeleding van de begane grond is onregelmatig. Deze en de andere muuropeningen zijn alle segmentboogvormig gesloten en gedekt met hanekammen. In de zijgevel aan de zijde van de Dwarsstraat zijn reeksen rondboogvensters aangebracht. Het complex is gedekt met een plat dak, maar bezit steile zijschilden. Waardering Pakhuis, van algemeen belang vanwege zijn cultuurhistorische en architectuurhistorische waarde, alsmede vanwege zijn betekenis voor de sociaal-economische geschiedenis van de stad Groningen en in het bijzonder de negentiende-eeuwse graanhandel. Bovendien vormt het pakhuis een waardevol element in de hoogwaardige stedebouwkundige ruimte aan weerszijden van de A in de stad Groningen.

Ja Handelsgebouwen, opslag- en transportgebouwen Opslag Pakhuis