Groningen F 2849
Marktstraat 12, 9712 PC te Groningen

Omschrijving

Inleiding WOONHUIS, gesitueerd in de gesloten, uit overwegend oudere bebouwing bestaande, zuidelijke gevelwand van de Marktstraat, verbouwd in 1906 waarbij twee bestaande huizen met gangen (kern 1640-1885) werden verbouwd tot één woonhuis dat een nieuwe voorgevel kreeg in opdracht van Tj. Amsing in een eclectische bouwstijl met elementen van de Art Nouveau-stijl. De gevel wordt omzoomd door een smeedijzeren hek uit de bouwtijd. De twee dakkapellen op het westelijke dakschild zijn in 1954 aangebracht. Het gebouw is thans nog in gebruik als woonhuis. Omschrijving Het brede gebouw is opgetrokken op een nagenoeg vierkante plattegrond en telt één bouwlaag onder een dwarsgeplaatst, afgeknot schilddak, belegd met een zwarte Friese golfpan. Een tanddaklijst loopt dood op de op kepertoppen geplaatste schoorsteenkoppen. De gevel wordt afgesloten door een fries van hel-oranjesteen tussen consoles die een geprofileerde bakgoot dragen. Het uit rode baksteen boven een hardstenen plint opgetrokken gebouw is symmetrisch van opzet en vijf traveeën breed. De middelste, iets risalerende travee is doorgemetseld in een topgeveltje. De vensters zijn rechtgesloten en voorzien van verhoogde, segmentboogvormig gesloten trommels, die zijn gevuld met gekleurde baksteendecoraties. Alle vensters hebben hardstenen lateien, negstukken en onderdorpels. De bovenlichten zijn versierd met rondstaaf profiel en vellingen. De rijk besneden dubbele toegangsdeur is gevat in een kozijn met afgeronde hoeken. Het kalf draagt een driedelig bovenlicht met gekleurd glas-in-lood, dat in een hardstenen kader is geplaatst. De ingesnoerde topgevel boven de ingang is afgedekt met hardsteen en wordt op de hoeken van de top bekroond door cilindervormige bekroningen. De voorgevel wordt omzoomd door een bewerkt smeedijzeren hek. Inwendig zijn nog enkele sporen van de oorspronkelijke indeling te zien; de westelijke voorkamer is onderkelderd en bezit een balkenplafond. Van belang zijn onder meer diverse rijk geornamenteerde stuc plafonds met Art Nouveau-motieven in de diverse vertrekken, de gang en hal met witmarmeren vloer en de rijk bewerkte tochtdeur met bovenlicht met gekleurd glas en een groot glaspaneel van geëtst glas in Art Nouveau-stijl met een landschap, het houten trappenhuis met bewerkte eindbalusters en diverse paneeldeuren met oorspronkelijke omlijsting in Art Nouveau-stijl. Waardering Woonhuis, met een zorgvuldig uitgevoerde en opmerkelijke architectonische vormgeving in een eclectische bouwstijl, met kenmerken van de Art Nouveau-stijl, van algemeen belang vanwege zijn cultuurhistorische en architectuurhistorische waarde en vanwege de architectonische gaafheid van het exterieur en interieur (onderdelen). Bovendien vormt het gebouw een opvallend architectonisch element in de Marktstraat in Groningen.

Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) Rentenierswoning MRS-aanv.