Groningen I 4608
Munnekeholm 12, 9711 JA te Groningen

Inleiding

WOONHUIS, gesitueerd in de gesloten oostelijke gevelwand van de Munnekeholm, gebouwd in omstreeks 1850 in een ambachtelijk-traditionele bouwtrant met classicistische stijl-elementen. Het gebouw is thans nog in gebruik als woonhuis. De aanbouw aan de achtergevel is van later datum en valt buiten de bescherming.

Omschrijving

Het gebouw is opgetrokken op een rechthoekige plattegrond met een langgerekte achterbouw en telt twee bouwlagen onder een dwarsgeplaatst zadeldak, belegd met een geglazuurde oude Hollandse pan. De voorgevel is vier traveeën breed en opgetrokken uit een helderrode baksteen en voorzien van een gepleisterde plint. De monumentale toegangsdeur is asymmetrisch in de gevel geplaatst en wordt omkaderd door een gestucte lijst met rustica-imitatie, sluitsteen en een rijk geprofileerde architraaf. De voordeur is dubbelbreed en voorzien van panelen en hoog bovenlicht. De vensters en de rechter toegangsdeur naar de bovenwoning zijn licht getoogd met strekken. Op de verdieping bevinden zich vier licht getoogde T-vensters. De achtergevel is gestuct en van schijnvoegen voorzien. De gevel wordt afgesloten door een geprofileerde kroonlijst onder een uitkragende bakgoot. De kajuit is vermoedelijk later aangebracht en heeft een geprofileerde lijst met een kepervorm. Naast deze kajuit bevindt zich een kleine kapel van jongere datum.

Waardering

Woonhuis, ingetogen vormgegeven met een classicistische lijstgevel uit het midden van de negentiende eeuw, van algemeen belang vanwege zijn cultuurhistorische en architectuurhistorische waarde. Het gebouw vertegenwoordigt een in de stad Groningen vrij zeldzaam voorkomend woonhuistype uit het midden van de negentiende eeuw. Bovendien vormt het gebouw een waardevol architectonisch element in de oostelijke gevelwand van de Munnekeholm in Groningen.

Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) Eengezinshuis MRS-aanv.