Groningen F 3387
Nieuwe Boteringestraat 47 2, 9712 PH te Groningen
Nieuwe Boteringestraat 47 4, 9712 PH te Groningen
Nieuwe Boteringestraat 47 1, 9712 PH te Groningen
Nieuwe Boteringestraat 47 3, 9712 PH te Groningen

Omschrijving

Inleiding GASTHUIS, gesitueerd in de gesloten, uit gedifferentieerde bebouwing bestaande oostelijke gevelwand van de Nieuwe Boteringestraat, gebouwd in 1878 als Doopsgezind Gasthuis in neo-classicistische stijl. Het gebouw is thans nog steeds in gebruik als Doopsgezind Gasthuis. Het hoofdgebouw maakt deel uit van een complex met achter aan de hof gelegen gasthuiswoningen, die niet voor rijksbescherming in aanmerking komen. De aanbouwsels aan de achtergevel vallen eveneens buiten de bescherming. Het gebouw is in 1988 gerestaureerd, waarbij boven de poort een balkon met ijzeren hek werd aangebracht. Omschrijving Het gebouw is opgetrokken op een rechthoekige plattegrond en telt één bouwlaag onder een schilddak, belegd met een zwarte Friese golfpan. Boven de poorttravee in het midden is een uitbouw van één verdieping onder een laag zadeldak, die bekroond wordt door een houten tympaan. De gevel wordt afgesloten door een houten kroonlijst met een geprofileerde bakgoot. Op de hoeken van het dak staan twee schoorstenen. De acht traveeën brede voorgevel is strikt symmetrisch van opzet en opgetrokken uit roodbruine baksteen en voorzien van een gepleisterde plint. Op de uiterste hoeken zijn gestucte pilasters met lijstkapitelen aangebracht. Soortgelijke pilasters flankeren ook de rondboogpoort in het midden, die twee traveeën breed is. In de zijwanden van deze poort zijn 2 x 2 voordeuren voor de woningen aangebracht. In de gestucte poortomlijsting is in de sluitsteen het bouwjaar aangegeven: 1878. Alle vensters zijn getoogd gesloten en hebben hanekammen. Die van de verdieping boven de poort hebben ook een segmentsluiting, maar de twee vensters zijn in gestuct lijstwerk met kuiven samengevat. De indeling van de achtergevel is nagenoeg gelijk aan de voorgevel zij het dat zich hier aan weerszijden van de poort een enkel en een gepaard venster bevinden, die met segmentbogen en hanekamen zijn gesloten. De poort is met houten planken dichtgezet met hierin een deuropening. Waardering Gasthuis, opgetrokken in neo-classicistische stijl in 1878, van algemeen belang vanwege zijn cultuurhistorische en architectuurhistorische waarde vanwege zowel zijn betekenis voor de sociaal-maatschappelijke betekenis van de stad Groningen als vanwege de architectonische kwaliteiten van het ontwerp en zijn gaafheid. Bovendien vormt het gebouw een opvallend element in de gevelwand aan de oostzijde van de Nieuwe Boteringestraat in Groningen.

Ja Cultuur, gezondheid en wetenschap Sociale zorg, liefdadigheid Gasthuis

Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) Hofjeswoning MRS-aanv.