Groningen E 3589
Nieuwe Boteringestraat 90, 9712 PS te Groningen

Omschrijving

Inleiding WOONHUIS, gesitueerd in de nagenoeg gesloten westelijke gevelwand van de Nieuwe Boteringestraat, gebouwd omstreeks 1885 in een rijk versierde, eclectische bouwstijl. Het balkon is in 1900 aangebracht. Het gebouw is thans in gebruik als kantoor met woonhuis en is in 1982 gerestaureerd. De achtergevel is vernieuwd en van ondergeschikt belang. Omschrijving Het gebouw is opgetrokken op een rechthoekige plattegrond en telt twee bouwlagen onder een plat dak. De gevel wordt aan de bovenzijde afgesloten door een geprofileerde bakgoot waarboven een houten balustrade is geplaatst. De balustrade wordt bekroond door een tympaan-achtige vorm, die in het midden doorbroken wordt door een gesneden houten pinakel. De voorgevel is drie traveeën breed en geheel gestuct met diep gesneden schijnvoegen en voorzien van imitatie bosseringen. De vensters en deur op de begane grond zijn segmentboogvormig gesloten en zijn voorzien van imitatie negblokken en sluitstenen. In het midden op de verdieping is een balkon met een sierlijke houten balustrade geplaatst op gebeeldhouwde consoles. Op het balkon komen twee gepaarde deuren uit, overspannen met twee rondbogen. Aan weerszijden bevinden zich twee blinde vensters onder rondbogen. De rondbogen hebben geprofileerd lijstwerk met decoratieve sluitstenen in stuc. De boogtrommels zijn bezet met bruine en witte tegels in een dambordpatroon. De blinde vensters kregen eveneens tegels. Op de borstweringen zijn stuc facetten aangebracht. Waardering Woonhuis, met een rijk versierde stuc lijstgevel in een eclectische bouwstijl, typisch voor de architectuur uit het laatste kwart van de negentiende eeuw, van algemeen belang vanwege zijn cultuurhistorische en architectuurhistorische waarde vanwege de architectonische kwaliteit van het exterieur alsmede vanwege zijn gaafheid.

Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) Eengezinswoning MRS-aanv.