Groningen F 2200
Nieuwe Ebbingestraat 64 A, 9712 NN te Groningen
Nieuwe Ebbingestraat 64, 9712 NN te Groningen

Omschrijving

Inleiding HERENHUIS, gesitueerd in de gesloten, westelijke gevelwand van de Nieuwe Ebbingestraat, gebouwd in 1915 in opdracht van G.J. Kraft naar ontwerp van de Groninger architect A.Th. van Elmpt in een neo-barokke bouwstijl. Het gebouw is sinds 1957 in gebruik geweest als kantoor en daartoe inwendig aangepast. De begane grond is later doorgetrokken met het aangrenzende pand. Het gebouw is thans in gebruik als slagerij met bovenwoning. Omschrijving Het gebouw is opgetrokken op een nagenoeg vierkante plattegrond en telt twee bouwlagen onder een dwarsgeplaatst schilddak, belegd met een geglazuurde Hollandse pan. Op de nokken staan schoorstenen met borden. De gevel wordt afgesloten door een geprofileerde houten bakgoot op bewerkte consoles. De voorgevel is drie traveeën breed en opgemetseld uit een grijsbruine baksteen. Het voorerf wordt afgescheiden door hardstenen penanten. Het geheleoppervlak van de pui is tot op de hoogte van de wisseldorpels bekleed met granieten platen. De vensterbanken zijn uit hardsteen vervaardigd. In het midden bevindt zich een monumentale ingangspartij met een rondlopende twee-tredige hardstenen stoep. De bewerkte houten paneeldeur wordt geflankeerd door zijlichten met gekleurd glas-in-lood en granieten zuilen. De verdiept liggende voordeur wordt overspannen door een korfboog, waarboven een ovaal bovenlicht is aangebracht, omlijst met gebeeldhouwd rol- en loofwerk. Aan weerszijden zijn de gebeeldhouwde consoles van het balkon op de eerste verdieping geplaatst. De middentravee wordt geaccentueerd door een monumentale loggia, die is ondergebracht in een kajuitachtige opbouw. De loggia heeft zandstenen zuilen en een zandstenen balustrade. De loggia wordt door een tympaanvormige lijst gesloten. De gevel wordt evenals de middentravee aan weerszijden geflankeerd door pilasterstellingen. De pilasters zijn voorzien van speklagen. De vensters op de begane grond zijn gedekt met natuurstenen lateien. Die van de verdieping hebben strekken en gebeeldhouwde negblokken. Inwendig nog van belang de hal met marmeren lambrizering en verfijnde stucdecoraties, houten tochtdeur met geslepen glas, het houten trappenhuis met monumentale glas-in-loodvensters, de kamer links van de hal met oorspronkelijke houten lambrizeringen en balkonplafond en een aantal oorspronkelijke, met diermotieven bewerkte houten paneeldeuren. Waardering Herenhuis, zorgvuldig vormgegeven in een in Groningen zelden toegepaste neo-barokke bouwstijl naar ontwerp van de destijds bekende Groninger architect A.Th. van Elmpt, van algemeen belang vanwege zijn cultuurhistorische en architectuurhistorische waarde vanwege de kwaliteit van het ontwerp en vanwege de arhcitectonische gaafheid van het exterieur. Bovendien vormt het gebouw een opvallend architectonisch element in de Nieuwe Ebbingestraat in Groningen.

Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) Herenhuis MRS-aanv.

Neo-Barok