Groningen E 2934
Nieuwe Kijk in 't Jatstraat 8, 9712 SH te Groningen

Omschrijving

Inleiding WOONHUIS, gesitueerd in de Hortusbuurt in de gesloten, westelijke gevelwand van de Nieuwe Kijk in 't Jatstraat, verbouwd in 1887 in een eclectische bouwstijl. Het gebouw is thans nog als woonhuis in gebruik. Omschrijving Het gebouw is opgetrokken op een vierkante plattegrond en telt één bouwlaag onder een dwarsgeplaatst zadeldak, belegd met een blauw geglazuurde Hollandse pan. De voorgevel is drie traveeën breed. De lijstgevel is geheel gepleisterd en voorzien van schijnvoegen. Voor de toegangsdeur ligt een hardstenen stoep. De rechtgesloten gevelopeningen zijn voorzien van geprofileerd lijstwerk en kuiven in stuc. De bovenlichten van de paneeldeur en de twee vensters zijn ingevuld met kleurig glas-in-lood. De vensterbanken zijn op de hoeken versierd met consoles in stuc. De gevel wordt afgesloten door een kroonlijst, die voorzien is van twee gebeeldhouwde consoles, die een geprofileerde houten bakgoot dragen. Tegen het dwarsgeplaatste zadeldak is een uitzonderlijk grote kajuit geplaatst met een origineel zes-ruits venster. Dit venster is eveneens voorzien van geprofileerd lijstwerk en een kuif in stuc. De kajuit is eveneens gepleisterd, van schijnvoegen voorzien en versierd met een rijk gesneden houten ajourlijst. Waardering WOONHUIS, van oorsprong zeventiende eeuws met een negentiende-eeuwse gestucte lijstgevel met uitvoerig lijstwerk, van algemeen belang vanwege zijn cultuurhistorische en architectuurhistorische waarde vanwege de architectonische gaafheid van het exterieur en als waardevolle representant van een voor de stad Groningen karakteristiek woonhuistype.

Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) Eengezinswoning MRS-aanv.