Groningen F 2061
Groningen F 3754
Noorderbinnensingel 23, 9712 XB te Groningen
Noorderbinnensingel 47 A, 9712 XD te Groningen
Noorderbinnensingel 48 A, 9712 XD te Groningen
Noorderbinnensingel 49 A, 9712 XD te Groningen

Inleiding

GASTHUIS, genaamd Remonstrants gasthuis, gebouwd in 1892-1905 in een ambachtelijk-traditionele bouwtrant met elementen van de neo-Renaissance, bestaande uit vier panden van twee bouwlagen onder schilddaken en een poort aan de zijde van de Noorderbinnensingel en 23 panden van één bouwlaag onder schilddaken rond een grote binnenhof achter de gesloten zuidelijke gevelwand van de Noorderbinnensingel. Het terrein was onderdeel van de toenmalige Boteringe Poortenwal. De woningen zijn thans nog steeds als woningen in gebruik. Het complex werd eind jaren zeventig gerenoveerd.

Omschrijving

De gebouwen aan de singel zijn opgetrokken op rechthoekige plattegronden en tellen twee bouwlagen onder schilddaken. De gevels zijn opgetrokken uit helder rode perssteen en voorzien van plinten van een donkere trasklinker met een geglazuurde afdeklijst. De drie traveeën brede panden 23, 47 en 49 bezitten op de begane grond twee deuren (voor onder- en bovenwoning) en twee tussenliggende vensters. Op de verdieping zijn drie vensters aangebracht. Alle muuropeningen zijn rechtgesloten met sober bewerkte lateien en segmentbogen met maaswerk in de boogtrommels. Friezen, aangegeven met een profielband van geglazuurde steen op consoles, sluiten de gevels af. Tegen de voorschilden van de daken zijn kapellen aangebracht. Het gebouw nr.48 kreeg dezelfde geleding, maar een meer decoratieve vormgeving. Alle muuropeningen zijn segmentboogvormig gesloten. Tussen de bouwlagen bevindt zich een meanderende cordonlijst en voor het dak werd de middelste travee tot kajuit met trapgevel uitgemetseld. Het meest opvallende element aan de singelzijde is de toegangspoort tussen nrs. 23 en 47. De poort bevat zware pijlers in neo-Renaissance vormen met Ionische kapitelen, die zowel de boog van de post als beelden dragen. De beelden stellen allegorische vrouwenfiguren voor die Rust en Vrede personifiëren. Op de boog is de naam "Remonstrantsch Gasthuis" aangegeven. In de traptop van de poort is bovendien een jaarsteen (1899) met een cartouche aangebracht. De 23 hofwoningen hebben een karakteristieke vormgeving gekregen. De oudsten (noord en west) hebben schilddaken met pironnen op de hoeken en kapellen op de voorschilden, hanekammen met negblokken en sluitstenen boven de raam- en deuropeningen. De gevels zijn opgemetseld van rode baksteen en verlevendigd met dorpelbanden van kunststeen. De voorgevel van iedere woning is drie traveeën breed. De in 1905-1906 gebouwde rijen woningen zijn eveneens drie traveeën breed. De deuren zijn paarsgewijs bijeen geplaatst, waarboven geveltoppen zijn uitgemetseld. De gevels zijn verlevendigd met banden ter hoogte van onder- en bovendorpels en de strekken boven de rechtgesloten vensters zijn voorzien van sluitstenen. Zowel de hoge panden met poort aan de singel als de lage huizenrijen rond het hof zijn eenvoudig, maar zorgvuldig vormgegeven.

Waardering

Gasthuiscomplex, bestaande uit 27 panden, tezamen het Remonstrants gasthuis vormend, van algemeen belang vanwege zijn grote cultuurhistorische en architectuurhistorische waarde vanwege de architectonische kwaliteit, het ruimtelijk concept en vanwege zijn betekenis voor de sociaal-maatschappelijke geschiedenis van de stad Groningen.

Ja Cultuur, gezondheid en wetenschap Sociale zorg, liefdadigheid Gasthuis

Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) Hofjeswoning MRS-aanv.