Groningen H 3165
Oosterstraat 57 A, 9711 NS te Groningen
Oosterstraat 57, 9711 NS te Groningen

Omschrijving

Inleiding WINKELWOONHUIS, gesitueerd in de gesloten, westelijke gevelwand van de Oosterstraat, gebouwd in omstreeks 1885 in een rijk versierde, eclectische bouwstijl, karakteristiek voor de architectuur uit het laatste kwart van de negentiende eeuw. De sober vormgegeven winkelpui met pilasters en frieslijst van gepolijst syeniet en bronzen raamomlijstingen dateert van 1937 (ontwerp architectenbureau Muller & Van Elmpt). De bovenwoning is thans in gebruik als kamerverhuur. Omschrijving Het gebouw is opgetrokken op een rechthoekige plattegrond en telt drie bouwlagen onder een afgeknot schilddak, belegd met de zeldzame Lucas IJsbrandpan. De voorgevel is vier raamtraveeën breed en opgemetseld uit roodbruine baksteen. De gevel is uitvoerig gedecoreerd met stuc lijstwerk. De twee middentraveeën risaleren halfsteens en worden op de eerste verdieping geleed door bakstenen pilasters, die op de tweede verdieping overgaan in bewerkte stuc pilasters, die worden gedragen door consoles met faunenkoppen. De risalietvensters op de eerste verdieping zijn licht getoogd gesloten. De flankerende vensters zijn rechtgesloten en voorzien van geprofileerd stuc lijstwerk met kuiven. De eerste verdieping wordt gescheiden van de tweede verdieping door een stuc cordonlijst. De tweede verdieping brevat vier gedrukte, rechtgesloten vensters met geprofileerd stuc lijstwerk en kuiven boven de twee middelste vensters. De gevel wordt afgesloten door een kroonlijst, die ter plaatse van het risaliet is gedecoreerd met een fries van acanthusbladeren en rankwerk in stucreliëf. Hier is eveneens een tandlijst aangebracht. De kroonlijst draagt een geprofileerde bakgoot. De winkelpui uit 1937 bevat pilasters en een frieslijst van gepolijst syeniet en bronzen raamomlijstingen. Inwendig nog van belang de gebogen houten vensterbanken, rijk geornamenteerde stuc plafonds en schouwen in de voorkamer op de eerste verdieping. Waardering WINKELWOONHUIS, vormgegeven in een rijk versierde, eclectische bouwstijl, karakteristiek voor de architectuur uit het laatste kwart van de negentiende eeuw, met een zorgvuldig decoratieschema, van algemeen belang vanwege zijn cultuurhistorische en architectuurhistorische waarde vanwege de architectonische kwaliteit van het ontwerp en de zorgvuldige en rijke ornamentiek. Bovendien vormt het gebouw een architectonisch waardevol element in een aaneengesloten reeks waardevolle panden in de westelijke gevelwand van de Oosterstraat in Groningen.

Ja Woningen en woningbouwcomplexen Werk-woonhuis

Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) Bovenwoning MRS-aanv.