Groningen H 3166
Oosterstraat 59 A, 9711 NS te Groningen
Oosterstraat 59, 9711 NS te Groningen

Omschrijving

Inleiding HOEDENWINKEL, gesitueerd in de gesloten, westelijke gevelwand van de Oosterstraat, het resultaat van een verbouwing uit 1909 in opdracht van T. de Vries van een ouder pand uit circa 1880 naar ontwerp van de Groninger architect A.Th. van Elmpt in een voor de architectuur uit het begin van de twintigste eeuw karakteristieke Vernieuwingsstijl. De winkelpui is oorspronkelijk en nog grotendeels intact. Van het oudere gebouw resteert nog een gestuct plafond met rozet in de gang en de ruimte op de (verwaarloosde) verdieping van het achterhuis met houten trappenhuis, houten balkenplafond en zwartmarmeren schouw. Het gebouw is thans nog in gebruik als winkel en woonruimte op de verdieping. Omschrijving Het gebouw is opgetrokken op een diepe, rechthoekige plattegrond en telt drie bouwlagen onder een plat dak. De voorgevel is drie raamtraveeën breed en is geheel gestuct en voorzien van schijnvoegen, een cordonlijst en geometrische decoraties. De middentravee is enigszins opgemetseld en aan weerszijden voorzien van penanten. De hoeken van de gevel worden gesierd door een tweetal bolvormige penanten. De verdiepingsvensters zijn rechtgesloten en bevatten vierdelige bovenlichten, die zijn voorzien van kleurig glas-in-lood. De begane grond wordt over de volle breedte ingenomen door een houten winkelpui, die een asymmetrische opzet heeft. De pui is geplaatst op een hardstenen plint en bevat twee diepe portieken. De hoge etalageruiten worden op de hoeken geflankeerd door bewerkte hardstenen penanten, die zijn voorzien van geometrische decoraties met kenmerken van de Art Nouveau-stijl. De ingangsportiek naar de bovenwoning bevat de oorspronkelijke voordeur met bovenlicht met een ovalen roedeverdeling en is voorzien van een betegelde lambrizering met blauwe, in Duitsland vervaardigd tegels. De pui wordt recht gesloten door een stalen architraaf. De glazen winkeldeur bevat een gebogen bovenlicht met een verfijnde roedeverdeling, ingevuld met geslepen glas. De winkeldeur is versierd met koperbeslag in geometrische vormen in Sezession-stijl. De achtergevel van het achterhuis is geheel gepleisterd en bevat links een paneeldeur met bovenlicht met een waaiervormige roedeverdeling en twee rechtgesloten T-vensters en op de verdieping zes-ruitsvensters. Inwendig is de structuur, indeling en aankleding deels bewaard gebleven. Van belang onder meer de deels nog oorspronkelijke inrichting van de winkelruimte met houten etalagepanelen met gebogen vormen en ingevuld met kleurig glas-in-lood, de scheidingswand met schuifdeuren en zij- en bovenlichten met geëtst glas, de rechtgesloten vensters aan de achterzijde van de winkel metgekleurd glas-in-lood en de zijdeur naar de witmarmeren gang met cirkelvormige roedeverdeling en kleurig glas-in-lood, het stuc plafond met Art Nouveau-decoraties in de achterkamer en houten paneeldeuren. Waardering HOEDENWINKEL, verbouwd in een voor het begin van de twintigste eeuw karakteristieke bouwstijl van de Vernieuwingsarchitectuur naar ontwerp van de Groninger architect A.Th. van Elmpt, van algemeen belang vanwege zijn cultuurhistorische en architectuurhistorische waarde en vanwege de opmerkelijke gaafheid van de winkelpui en delen van de oorspronkelijke winkelinrichting. Bovendien vormt het gebouw een architectonisch belangrijk element in een reeks waardevolle panden in de westelijke gevelwand van de Oosterstraat in Groningen.

Ja Woningen en woningbouwcomplexen Werk-woonhuis

Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) Bovenhuis MRS-aanv.