Groningen G 4540
Oude Boteringestraat 9, 9712 GB te Groningen

Omschrijving

Inleiding WOONHUIS, gesitueerd in de nagenoeg gesloten, oostelijke gevelwand van de Oude Boteringestraat, gebouwd in 1902-1903 in opdracht van J. Feldbrugge, handelaar in hoeden, naar ontwerp van de Groninger architect A.Th. van Elmpt in de stijl van de Art Nouveau. Het oorspronkelijk rijke interieur is grotendeels verloren gegaan. Het pand is thans in gebruik als restaurant, waarbij het interieur is gereconstrueerd in een aan de Art Nouveau verwante stijl en het korfboogvenster een nieuwe glas-in-lood invulling ontving. Omschrijving Het gebouw is opgetrokken vanuit een in hoofdvorm rechthoekige plattegrond en bestaat uit een souterain met twee bouwlagen onder een afgeknot schilddak. De asymmetrische voorgevel is opgetrokken uit grijsbruine baksteen in kruisverband. In de toppen van het brede venstertravee en het toegangstravee is het maaswerk van een iets lichtere steensoort gemetseld. Hardstenen stoep en trappen naar begane grond en souterrain. Het souterrain met lage deur en twee vensters is met hardsteen bekleed. Op de begane grond zijn deur en drieledig, breed venster omvat door zwaar lijstwerk van natuursteen. Deze lijsten geren en zijn bewerkt met reliëfs van bloem- en ankerornamenten. Op de verdieping is het lijstwerk boven het korfboofvormige, brede venster voortgezet als kader voor een driezijdige, uitgebouwde houten erker. Het bolle kuipgedeelte, met consoles in de vorm van dierenkopjes, is eveneens versierd met rankwerk in reliëf en naast de erker werden eekhoorns afgebeeld. De iets terugliggende, oorspronkelijke houten paneeldeur is verfraaid met twee stroken ineengestrengelde ranken. In de smalle glas-in-lood panelen van het zesledige bovenlicht zijn sterk gestileerde bloemen afgebeeld. De glas-in-lood bovenlichten van de overige vensters zijn verloren gegaan. Het venster boven de deur kreeg een onderdorpel en een latei van natuursteen met ornamentiek. Hierboven wordt de gevel beëindigd met een geveltopje, dat met natuursteenplaten is afgedekt en een fleuron tot bekroning ontving. Het brede raamtravee kreeg ook een aanzet tot een geveltop, die doorbroken wordt door een uitgemetselde kajuit met pironnen op de schouders en een adelaar op de top. Tegen de gevel is een gecanneleerde regenpijp geplaatst met bladvormige ankers. Waardering Woonhuis, zorgvuldig vormgegeven in de stijl van de Art Nouveau, met een asymmetrische gevelindeling, gerende lijnen en florale decoraties, van algemeen belang vanwege het unieke stilistische karakter van het gevelontwerp en de buitengewoon hoge kwaliteit van materiaalkeuze en -toepassing, alsmede vanweg zijn betekenis voor de architectuurgeschiedenis. Bovendien is dit woonhuis een van de belangrijkste werken in het oeuvre van Van Elmpt, destijds de meest vooraanstaande architect in de stad Groningen.

Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) Herenhuis MRS-aanv.

Elmpt, A.Th. van ; Stad Groningen