Actualiteit gegevens: 01-12-2021

Monumentgegevens

Monumentnummer
Het monumentnummer is een registergegeven
486048
Status: 
rijksmonument
Inschrijving register
Inschrijving register is een registergegeven
13 april 1995
Kadaster deel/nr: 
82749/137
Internationaal Kenteken: 
Nee

Locatie

Provincie
Provincie is een registergegeven
Groningen
Gemeente
Gemeente is een registergegeven
Groningen
Woonplaats
Woonplaats is een registergegeven
Groningen
X-Y coördinaat: 
233579 - 582188

Omschrijving
De rijksmonumentomschrijving is een registergegeven voor zover noodzakelijk voor de identificatie van het rijksmonument

Inleiding

HERENHUIS, gesitueerd in de gesloten, oostelijke gevelwand van de Oude Boteringestraat, gebouwd in 1896-1897 in opdracht van het Rooms Katholiek Armbestuur naar ontwerp van de Groninger architect A.Th.van Elmpt in een neo-gotische bouwstijl. Het gebouw is in 1992 gerestaureerd en thans in gebruik als studentenhuisvesting. De vernieuwde aanbouw aan de achterzijde valt buiten de bescherming.

Omschrijving

Het gebouw, dat bestaat uit een voor- en achterhuis, van elkaar gescheiden door een binnenplaats en met elkaar verbonden via een gang, is opgetrokken op een diepe, rechthoekige plattegrond en telt drie bouwlagen onder een zadeldak. De voorgevel is drie raamtraveeën breed en opgemetseld uit rode perssteen met donkere, geprofileerde dagkanten bij de vensters. De begane grond is voorzien van een hardstenen plint en is vier traveeën breed. De hoektraveeën bevatten toegangspartijen met bewerkte paneeldeuren en bovenlichten. De bovenlichten bestaan uit gekoppelde rondboogvenstertjes met kleurig glas-in-lood en worden bekroond door een tympaanachtige afdekking met decoratieve tegelvullingen. De twee vensters zijn segmentboogvormig gesloten en hebben driedelige bovenlichten en hardstenen vensterbanken. De verdiepingen zijn drie traveeën breed. Op de eerste verdieping is voor de middelste travee een driezijdige erker van hout op een grote natuurstenen console geplaatst, die voor de tweede verdieping een klein balkon vormt, dat is voorzien van een sierlijk bewerkt smeedijzeren hek. De erker is afgedekt met lood. De vensters op de eerste verdieping zijn rechtgesloten met natuurstenen lateien en segmentboogvormige ontlastingsbogen. De vensters van de tweede verdieping zijn eveneens rechtgesloten en bevatten segmentboogvormige ontlastingsbogen. De trommels en de borstweringen zijn gevuld met baksteendecoraties. Op de tweede verdieping dragen geprofileerde en door consoles gesteunde muurdammen de iets naar voren springende geveltop. De geveltop bevat aan de zijkanten twee kleine staande vensters met glas-in-lood en een samengesteld venster met gepaard bovenlicht in het midden. De gevel wordt bekroond door een pinakel, die vlak boven het middelste venster op een console rust. Met gevelbanden, consoles, negblokken, afdeklijsten en dergelijke kreeg de baksteengevel verrijkingen in natuursteen, die in veel gevallen gebeeldhouwde voorstellingen kregen. De achtergevel van het voorhuis bevat een dubbel, rechtgesloten venster onder een segmentboog en twee rechtgesloten T-vensters op de verdieping. Inwendig is de oorspronkelijke structuur en indeling goed bewaard gebleven. Van belang onder meer de hal en gang met glazen tochtdeur, witmarmeren vloer en lambrizeringen, bewerkte houten paneeldeuren, de voorkamer op de begane grond met zwartmarmeren schouw en mantel met spiegel, het houten trappenhuis met rijk gesneden houten eindbalusters en de geornamenteerde stuc plafonds in de kamer en suite op de bel étage met zwartmarmeren schouw.

Waardering

HERENHUIS, ontworpen in 1896-1897 door de Groninger architectA.Th. van Elmpt met sterke kenmerken van de neo-gotiek, van algemeen belang vanwege zijn cultuurhistorische en architectuurhistorische waarde vanwege de architectonische kwaliteit van het ontwerp, de zorgvuldige materiaalkeuze en de ambachtelijke uitvoering. Bovendien vormt het gebouw een belangrijk architectonisch element in een reeks waardevolle panden in de oostelijke gevelwand van de Oude Boteringestraat in Groningen.

Adressen
Straatnaam, Huisnummer, Postcode en Woonplaats zijn registergegevens

HoofdadresStraatNrToev.PostcodeSitueringLocatieWoonplaats
JaOude Boteringestraat599712 GEGroningen

Oorspronkelijke functies

HoofdfunctieFunctiesoortHoofdcategorieSubcategorieFunctieVerbijzonderToelichting
Jaoorspronkelijke functieWoningen en woningbouwcomplexenWoonhuis(K)Woonhuis

Percelen
De naam van de kadastrale gemeente, de sectie en het perceelnummer zijn registergegevens

Kadastrale gemeenteSectieGrondperceelKad. objectAppartement
GroningenG6532
GroningenG6533

Bouwstijlen

HoofdstijlSubstijlZuiverheidToelichting
Neo-Gotiekonbepaald

Bouwtypen

HoofdcategorieSubcategorieBouwtypeToelichting
Woningen en woningbouwcomplexenWoonhuis(K)Herenhuis

MRS-aanv.

Bouwactiviteiten

VanTotNauwkeurigheidWerkzaamheidToelichting
18961897exactvervaardiging

MRS-aanv.