Groningen G 4789
Groningen G 3779
Oude Ebbingestraat 41, 9712 HB te Groningen
Oude Ebbingestraat 43 a, 9712 HB te Groningen
Oude Ebbingestraat 41 a, 9712 HB te Groningen

Inleiding

DUBBEL WINKELWOONHUIS, gesitueerd in de gesloten oostelijke gevelwand van de Oude Ebbingestraat, gebouwd in 1892 naar ontwerp van de Groninger architect P.M.A. Huurman in een rijk versierde, neo-maniëristische bouwstijl. De winkelpui met een zwart marmeren kader stamt uit de jaren 50 toen beide winkels tot één winkel werden samengevoegd.

Omschrijving

De panden zijn opgetrokken op rechthoekige plattegronden en tellen drie bouwlagen onder een gemeenschappelijk afgeknot schilddak, belegd met rode singels. De zes raamtraveeën brede voorgevel wordt afgesloten door een kroonlijst met spiegels en een tandlijst onder een geprofileerde houten bakgoot. Hierboven zijn de gevels opgemetseld tot een top met trappen en rolwerk in stuc en zogenaamde Vlaamse wortels. De trommels van de rondboogvensters bevatten stuc decoraties in hoogreliëf. Boven de winkelpui in een zwart marmeren kader van jonger datum zijn de gevels opgetrokken uit een rode perssteen. De vensters van de middentravee hebben een monumentaal accent gekregen in de vorm van stuc lijstwerk, bestaande uit pilasters met diamantkoppen en een segmentvormige tympaan met in het boogveld een hoogreliëf in stuc met leeuwekop en rankwerk. Op de tweede verdieping hebben de middenvensters een geprofileerde, rechthoekige omlijsting. De zijvensters op de eerste verdieping zijn met segmentbogen gesloten; de boogtrommels bevatten een schelpmotief. De boven gelegen vensters hebben strekken en op de borstwering in stuc koppen met rankwerk.

Waardering

Dubbel winkelwoonhuis, met een fraaie, rijk versierde neo-maniëristische gevel, typisch voor het laatste kwart van de negentiende eeuw, gebouwd in 1892 naar ontwerp van de Groninger architect P.M.A. Huurman, van algemeen belang vanwege zijn cultuurhistorische en architectuurhistorische waarde en vanwege de architectonische gaafheid van het exterieur, in het bijzonder de kwaliteit van het stuc-decoratiewerk.

Ja Woningen en woningbouwcomplexen Werk-woonhuis

Huurman, P.M.A. ; Stad Groningen