Groningen G 4353
Groningen G 4352
Oude Ebbingestraat 53 A, 9712 HC te Groningen
Oude Ebbingestraat 49, 9712 HC te Groningen
Oude Ebbingestraat 51, 9712 HC te Groningen
Oude Ebbingestraat 53, 9712 HC te Groningen

Omschrijving

Inleiding WINKELWONINGCOMPLEX, gesitueerd in de gesloten oostelijke gevelwand van de Oude Ebbingestraat, bestaande uit drie panden die tegelijkertijd in 1905 werden gebouwd naar ontwerp van de Haagse architect G. Gisius en die een uniforme gevel kregen in de stijl van de Art Nouveau. Het panden zijn thans nog steeds in gebruik als winkels. De bovenwoningen zijn verhuurd. De pui van nr. 49 is later gemoderniseerd en van ondergeschikt belang. Omschrijving De gebouwen zijn opgetrokken op rechthoekige plattegronden en tellen drie bouwlagen onder één afgeknot schilddak, belegd met een grijze kruispan. De middelste gevel wordt aan de bovenzijde afgesloten door een houten bakgoot op klossen. Het ontwerp van de gevel is symmetrisch van opzet. De puien van nr. 51 en nr. 53 zijn redelijk intact gebleven en hebben glas-in-lood bovenlichten met sierlijke bloemmotieven in Art Nouveau-stijl en betegelde portiekwanden. De gevels van nrs. 53 en 49 zijn identiek en opgetrokken uit een witte verblendsteen. Op de eerste verdieping bevinden zich karakteristieke cirkelvormig vensters, gevat in een kader van hardstenen blokken. Midden op de cirkel is een trapeziumvormige houten erker aangehangen met een verfijnde houten roedeverdeling. Op de tweede verdieping bevindt zich een brede strook van vier vensters onder een hardstenen latei. De gevel is opgemetseld tot een top, die met natuursteen is bekleed. De gevel van het middelste pand (nummer 51) is opgetrokken uit rode baksteen, waarin drie vensters met hardstenen vensterbanken en lateien zijn ingebracht. Het middenvenster heeft een verhoogde segmentboog. De gevel op de tweede verdieping is uit witte verblendsteen opgemetseld. Aan weerszijden van een kleurig tegeltableau met gestileerde bloemen zijn twee balkonnetjes aangehangen met sierlijk gesmede hekwerken. Het grote middenvenster en de beide balkondeuren hebben een fijne houten roedeverdeling. In de uiterste hoeken onder de met parelschroten beslagen kroonlijst zijn tegeltableau's met bloemmotieven aangebracht. De achtergevels zijn eenvoudiger van opzet en opgetrokken uit rode perssteen en bevatten op de verdiepingen driedelige, rechtgesloten vensters. Waardering Winkelwoningcomplex, bestaande uit drie panden met een uniforme gevel in de stijl van de Art Nouveau naar ontwerp van de Haagse architect G. Gisius, van algemeen belang vanwege zijn cultuurhistorische en architectuurhistorische waarde vanwege het zeldzame stilistische karakter van het architectonisch ontwerp en de buitengewone kwaliteit van de gevelcompositie met ronde vensters, erkers, tegeltableau's en rode en witte gevelvlakken. Bovendien vormt het gebouw een opvallend architectonisch element in zijn omgeving en neemt het gebouw een opvallende plaats in binnen het in de stad Groningen bescheiden oeuvre van de architect.

Ja Woningen en woningbouwcomplexen Werk-woonhuis

Gisius, G. ; Stad Groningen