Groningen G 6479 A3
Groningen G 6479 A2
Groningen G 6479 A1
Oude Ebbingestraat 54 A, 9712 HL te Groningen
Oude Ebbingestraat 54, 9712 HL te Groningen

Omschrijving

Inleiding WINKELWOONHUIS, gesitueerd in de gesloten westelijke gevelwand van de Oude Ebbingestraat, verbouwing van een ouder gebouw dat in 1900 een nieuwe voorgevel kreeg in opdracht van K. Kiewiet de Jonge naar ontwerp van de Groninger architect G. Nijhuis in een rijk versierde neo-Renaissance stijl. Het gebouw is thans in gebruik als winkel met bedrijfsruimtes en bovenwoningen. De winkelpui is niet meer oorspronkelijk. Omschrijving Het hoog boven de aangrenzende gebouwen uitstekende gebouw is opgetrokken op een diepe, rechthoekige plattegrond en telt drie bouwlagen en een zolderverdieping onder een mansarde-dak, belegd met een grijze kruispan. Boven de verbouwde winkelpui is het gevelmuurwerk van drie raamtraveeën breed op de verdiepingen opgetrokken uit roodbruine baksteen. De gevel wordt aan de bovenzijde afgesloten door een lijst van profielsteen waarin consoles zijn opgenomen die een geprofileerde bakgoot dragen. In het midden van het voordakschild is een gemetselde kajuit geplaatst met pilasters en rolwerkwangen, die bekroond wordt door een gebogen tympaan. De eerste verdieping wordt geheel ingenomen door een forse, brede driezijdige houten erker met een verfijnde houten roedeverdeling; in de bovenlichten van de vensters is een gebogen roedeverdeling aangebracht. De erker wordt afgesloten door een lijst met geprofileerde houten goot en bezit in het midden een sierlijk houten balkon. De tweede verdieping bezit in het midden openslaande deuren naar het balkon, aan weerszijden geflankeerd door rechtgesloten vensters met een gebogen roedeverdeling in de bovenlichten; de drie gevelopeningen zijn samengevat onder een brede segmentboog met in de boogtrommels een gekleurde tegelversiering. Waardering Winkelwoonhuis, met een rijk versierde voorgevel in eclectische stijl met kenmerken van de neo-Renaissance naar ontwerp van de destijds bekende Groninger architect G. Nijhuis, van algemeen belang vanwege zijn cultuurhistorische en architectuurhistorische waarde vanwege de ambachtelijke kwaliteit van het ontwerp. Bovendien is het gebouw een waardevol architectonisch element in de omgeving van de Oude Ebbingestraat in Groningen.

Ja Woningen en woningbouwcomplexen Werk-woonhuis

Nijhuis, G. ; Stad Groningen