Actualiteit gegevens: 01-12-2021

Monumentgegevens

Monumentnummer
Het monumentnummer is een registergegeven
486108
Status: 
rijksmonument
Inschrijving register
Inschrijving register is een registergegeven
13 april 1995
Kadaster deel/nr: 
82760/156
Internationaal Kenteken: 
Nee

Locatie

Provincie
Provincie is een registergegeven
Groningen
Gemeente
Gemeente is een registergegeven
Groningen
Woonplaats
Woonplaats is een registergegeven
Groningen
X-Y coördinaat: 
233508 - 581988

Omschrijving
De rijksmonumentomschrijving is een registergegeven voor zover noodzakelijk voor de identificatie van het rijksmonument

Inleiding

WINKELPAND, met oorspronkelijk winkels en woningen, op de hoek van de Oude Kijk in 't Jatstraat en de Broerstraat, gebouwd in 1896 naar ontwerp van de Groninger architect A.Th. van Elmpt in neo-gotische stijl. Het complex is thans opgenomen in de nieuwbouw van de Universiteitsbibliotheek die het gebouw aan de zuid- en oostzijde begrenst waardoor het gebouw is gewijzigd.

Omschrijving

Het gebouw is opgetrokken op twee in hoofdvorm rechthoekige plattegronden en telt drie bouwlagen onder een afgeknot schilddak, gedekt met leien. De dakschilden zijn voorzien van kleine kapellen met luiken en flankerende venstertjes. De uit roodbruine baksteen opgetrokken gevels worden afgesloten door een bakstenen lijstgoot en een half op de muur liggende geprofileerde bakgoot. De gevel aan de noordzijde is twee traveeën en een smalle toegangstravee breed en de gevel aan de westzijde is vijf traveeën breed. De begane grond verdieping wordt geheel ingenomen door grote glaspuien. Deze puien zijn samengesteld uit bakstenen muurdammen met een verzwaarde hardstenen voet, waarop een stalen latei rust. De opleggingen, en in de noordgevel de ondersteuning van de lateien, zijn als kapitelen uitgewerkt. De winkelvensters staan op hardstenen plinten. De ingang is in de afgeschuinde noordwesthoek van het gebouw geplaatst en bestaat uit een dubbele, bewerkte winkeldeur in neo-gotische vormgeving onder een segmentboog en een driedelig bovenlicht met kleurig glas-in-lood. Het gevelmuurwerk van de verdiepingen is zeer plastisch vormgegeven. De boven elkaar gelegen vensters zijn in nissen in neo-gotische stijl geplaatst. De muurdammen hebben vanaf de eerste verdieping liseenachtige uitmetselingen die bij het fries samenkomen in segmentbogen. Onder de vensters van de eerste verdieping meandert een cordonlijst. Alle vensters zijn voorzien van bovenlichten met een fijnmazige roedeverdeling. Afgezien van de afgeschuinde hoek zijn alle raamkozijnen op de tweede verdieping rechtgesloten en voor het overgrote deel samengesteld uit een hoger middenraam en iets lagere zijramen. De hoek is op de eerste verdieping uitgewerkt tot een rechthoekige erker op fors uitgemetselde consoles met daartussen een gewelfde overspanning. Op de tweede verdieping bevindt zich hierboven een balkon met een gemetselde balustrade. De hoek wordt bekroond door een topgevel met een halfrond gesloten venster, gevat in een halfrond veld. De top is, evenals vele andere gevelbeëindigingen voorzien van hardstenen afdekkingen. Boven de twee zuidelijke traveeën van de westgevel is eveneens een topgevel aangebracht met venster en trijshuisje. Het gebouw is rijk gedecoreerd met smeedijzeren muurankers, holstaafprofielen in de venstervelden en diverse soorten siermetselwerk van gekleurde baksteen in borstweringen en muurdammen.

Waardering

WINKELPAND, van algemeen belang vanwege zijn cultuurhistorische en architectuurhistorische waarde vanwege de architectonische kwaliteit van het ontwerp en vanwege de architectonische gaafheid van het exterieur alsmede vanwege de betekenis van het gebouw in het oeuvre van architect A.Th. van Elmpt. Bovendien vormt het gebouw door zijn markante ligging op de hoek van de Oude Kijk in 't Jatstraat en de Broerstraat een waardevol architectonisch element in de stedenbouwkundige structuur ter plaatse.

Adressen
Straatnaam, Huisnummer, Postcode en Woonplaats zijn registergegevens

HoofdadresStraatNrToev.PostcodeSitueringLocatieWoonplaats
JaOude Kijk in 't Jatstraat199712 EAGroningen

Oorspronkelijke functies

HoofdfunctieFunctiesoortHoofdcategorieSubcategorieFunctieVerbijzonderToelichting
Jaoorspronkelijke functieHandelsgebouwen, opslag- en transportgebouwenWinkel (G)Winkel (G2)

Percelen
De naam van de kadastrale gemeente, de sectie en het perceelnummer zijn registergegevens

Kadastrale gemeenteSectieGrondperceelKad. objectAppartement
GroningenK4227

Bouwstijlen

HoofdstijlSubstijlZuiverheidToelichting
Neo-Gotiekonbepaald

Bouwactiviteiten

VanTotNauwkeurigheidWerkzaamheidToelichting
18961896exactvervaardiging

MRS-aanv.