Groningen K 1220
Oude Kijk in 't Jatstraat 10 A, 9712 EG te Groningen
Oude Kijk in 't Jatstraat 10, 9712 EG te Groningen

Omschrijving

Inleiding WOONHUIS MET JONGERE WINKELPUI, gesitueerd in de gesloten westelijke gevelwand van de Oude Kijk in 't Jatstraat, verbouwd in ca 1880 (de pui dateert van 1895) in een rijk versierde eclectische bouwstijl met kenmerken van de neo-Renaissance (pui). Het gebouw is thans als winkel in gebruik. De bovenwoning is als kamerverhuur in gebruik en daartoe inwendig deels aangepast. Het interieur van debovenwoning is van ondergeschikt belang evenals de aanbouw aan de achtergevel. Omschrijving Het imposante gebouw is opgetrokken op een rechthoekige plattegrond en telt drie bouwlagen onder een schilddak, belegd met een zwarte golfpan. Eem hoge kroonlijst met een fors uitkragende, geprofileerde bakgoot sluit de voorgevel aan de bovenzijde af. De drie raamtraveeën brede voorgevel is opgetrokken uit roodbruine baksteen en wordt op de begane grond geheel ingenomen door een houten winkelpui op een hardstenen plint. De pui is symmetrisch van opzet en bestaat uit een pilasterstelling met architraaf. Een groot winkelvenster met bovenlicht, voorzien van glas-in-lood, wordt aan weerszijden geflankeerd door fraai bewerkte houten toegangsdeuren met kalf en bovenlicht. Alle vensters in de pui zijn rechtgesloten. De pui is rijk gedecoreerd met tympanen op de deuren, schulpwerk en spiegels op de pilasters. In het midden op de architraaf bevindt zich een houten ossenkop en aan de uiteinden zijn twee houten varkenskopjes verwerkt, die nog herinneren aan de voormalige functie als slagerij. De architraaf is zeer geprononceerd en risaleert enigszins op de uiteinden. Op de verdiepingen is het gevelmuurwerk op de hoeken voorzien van gestucte hoekblokken met bosseringen. Alle vensters zijn voorzien van geprofileerd stuc lijstwerk en tympanen. De vensters op de eerste verdieping hebben stolpende T-ramen met het originele glas, die op de tweede verdieping uitsluitend stolpramen. De achtergevel bezit op de begane grond twee rechtgesloten vensters met gekleurd glas-in-lood in de bovenlichten. Het muurwerk op de eerste verdieping, waarin twee rechtgesloten vensters met rollagen zijn aangebracht, is van ouder datum. Inwendig nog van belang de wandbetegelingen van de voormalige slagerij en de gang met houten paneeldeuren en eveneens een wandbetegeling. Waardering Woonhuis met jongere winkelpui, met een zeer zorgvuldig uitgevoerde vormgeving in eclectische stijl met kenmerken van de neo-Renaissance, typisch voor het laatste kwart van de negentiende eeuw, van algemeen belang vanwege zijn cultuurhistorische en architectuurhistorische waarde vanwege de kwaliteit van het ontwerp en de architectonische gaafheid van het gehele exterieur, in het bijzonder van de voor Groningen zeldzame houten winkelpui in neo-Renaissance stijl.

Ja Handelsgebouwen, opslag- en transportgebouwen Winkel (G) Slagerswinkel

Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) Bovenwoning MRS-aanv.