Groningen K 4165
Groningen K 4169 A2
Oude Kijk in 't Jatstraat 38 2, 9712 EK te Groningen
Oude Kijk in 't Jatstraat 38 3, 9712 EK te Groningen
Oude Kijk in 't Jatstraat 38 4, 9712 EK te Groningen
Oude Kijk in 't Jatstraat 38 5, 9712 EK te Groningen

Inleiding

DUBBEL WINKELWOONHUIS, gesitueerd in de gesloten westelijke gevelwand van de Oude Kijk in 't Jatstraat, gebouwd in 1893 op de plaats van het oudste renaissance-huis in de stad Groningen in een rijk versierde neo-Renaissance-stijl. Het gebouw is thans nog in gebruik als winkel met op de verdiepingen wooneenheden.

Omschrijving

Het imposante dubbelbrede winkelpand met bovenwoningen is opgetrokken op een rechthoekige plattegrond en telt drie bouwlagen onder een zeer vlak, dwarsgeplaatst mansarde-dak, belegd met een kruispan. De gevel wordt afgesloten door een flinke, geprofileerde kroonlijst met consoles en een geprofileerde bakgoot. Op het voordakschild zijn boven de twee buitenste traveeën kajuiten met rolwerkwangen en tympanen en boven de twee andere traveeën kleine dakkapellen met tympanen geplaatst. De voorgevel is vier raamtraveeën breed en gemetseld van roodbruine baksteen. De begane grond wordt ingenomen door een dubbele winkelpui op een hardstenen plint. In het midden is een portiek onder een rondboog aangebracht, waarin een fraai bewerkte voordeur naar de bovenwoningen leidt. Het houten lijstwerk, bestaande uit pilasters en kroonlijst van de winkelpui is in uitbundige neo-Renaissance stijl vormgegeven. Op de verdiepingen springen de buitenste traveeën een weinig uit. De vensters zijn rechtgesloten, behalve die op de tweede verdieping, die rondboogvormig gesloten zijn. Alle vensters hebben rijk gedecoreerd lijstwerk met pilasters en architraven, die met rankwerk en guirlandes zijn versierd. Inwendig is nog van belang de wandbetegeling in het interieur van de linkerwinkel.

Waardering

Dubbel winkelwoonhuis, ontworpen in 1893 in een rijk versierde neo-Renaissance-stijl, typisch voor het laatste kwart van de negentiende eeuw, van algemeen belang vanwege zijn cultuurhistorische en architectuurhistorische waarde vanwege de architectonische kwaliteit en gaafheid van het gehele exterieur.

Ja Handelsgebouwen, opslag- en transportgebouwen Winkel (G) Winkel (G2)