Groningen K 4279
Oude Kijk in 't Jatstraat 42, 9712 EL te Groningen

Omschrijving

Inleiding WOONHUIS MET JONGERE WINKELPUI, gesitueerd in de gesloten westelijke gevelwand van de Oude Kijk in 't Jatstraat, met een in oorsprong uit de achttiende eeuw stammende gevel, verbouwd in 1906 tot hoedenwinkel in opdracht van Mej. L. Duut naar ontwerp van de Groninger architecten K. & G. Hoekzema in Art Nouveau-stijl (pui). Het gebouw is thans als winkel met bovenwoning in gebruik. Het interieur van de winkel is geheel gemoderniseerd en aan de achterzijde uitgebouwd en van ondergeschikt belang. Omschrijving Het gebouw is opgetrokken op een rechthoekige plattegrond en telt twee bouwlagen onder een schilddak, belegd met een zwarte golfpan. De drie raamtraveeën brede voorgevel wordt aan de bovenzijde afgesloten door een gootlijst met een geprofileerde bakgoot. In het voordakschild bevindt zich een later aangebrachte houten dakkapel. De begane grond wordt over de volle breedte ingenomen door een houten winkelpui. Het venster staat op een hardstenen plint, met aan weerszijden van de gevel hardstenen sokkels, waarop houten pilasters rusten. De pilasters zijn gebeeldhouwd met spiegeldragende vrouwenfiguren en florale motieven, iconologisch afgestemd op de oorspronkelijke bestemming van de winkel als hoedenwinkel. Op de houten architraaf, waarachter een stalen puibalk schuilgaat, zijn eveneens bloemmotieven aangebracht. De vormgeving van de voordeur en het bovenlicht is bijzonder verfijnd met een houten roedeverdeling, waarin geslepen glas is gezet. Het gevelmuurwerk op de verdieping is witgesausd; dat van de achtergevel is gepleisterd en voorzien van drie rechtgesloten vensters. Waardering Woonhuis met jongere winkelpui, met een circa achttiende-eeuwse oorsprong, in 1906 verbouwd en voorzien van een fraaie houten winkelpui in Art Nouveau-stijl naar ontwerp van de Groninger architecten K. & H. Hoekzema, van algemeen belang vanwege zijn cultuurhistorische en architectuurhistorische waarde vanwege de verfijnde uitvoering en ambachtelijke kwaliteit van het ontwerp en vanwege zijn gaafheid en zeldzaamheid.

Ja Woningen en woningbouwcomplexen Werk-woonhuis

Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) Bovenwoning MRS-aanv.