Groningen H 3612
Poelestraat 11, 9711 PG te Groningen

Omschrijving

Inleiding WINKEL MET BOVENWONING, gesitueerd in de gesloten, zuidelijke gevelwand van de Poelestraat, gebouwd in 1890 in opdracht van J.J. Kroon in een eclectische bouwstijl met neo-maniëristische stijlkenmerken en decoraties, karakteristiek voor de architectuur uit het einde van de negentiende eeuw. De winkelpui is geheel gemoderniseerd. Het gebouw is thans in gebruik als café met opslagruimte. Omschrijving Het gebouw is opgetrokken op een rechthoekige plattegrond en telt twee bouwlagen en een mezzanine-verdieping onder een afgeknot schilddak, belegd met een zwarte golfpan. De voorgevel is drie raamtraveeën breed. Boven de moderne pui is het gevelmuurwerk van de verdiepingen opgemetseld uit roodbruine baksteen. Op de eerste verdieping bevinden zich drie rechtgesloten T-vensters met verhoogde segmentbogen, die bestaan uit dubbele rollagen. De muurdammen tussen de vensters zijn voorzien van zeer rijk versierde pilasters van kunstzandsteen met gefrijnde spiegels, die met rank- en loofwerk zijn bezet. De pilasters worden bekroond door composiet kapitelen met rozetten, die tevens als negblokken voor de ontlastingsbogen fungeren. De ontlastingsbogen zijn in het midden bekroond met plastische sluitstenen in de vorm van mannenkoppen met eierlijsten en loofwerk van kunstzandsteen. De boogtrommels zijn ingevuld met gekleurde baksteendecoraties met geometrische motieven en suggesties van diamantkoppen. De vensters rusten op een doorlopende geprofileerde lijst van kunstzandsteen en hieronder de architraaf van de vroegere winkelpui. De architraaf is rijk versierd met tal van ornamenten in neo-maniëristische stijl. De liggende vensters van de mezzanine-verdieping zijn voorzien van recht geprofileerd lijstwerk met sluitstenen en borstweringen van kunstzandsteen. De muurdammen tussen de vensters zijn voorzien van driekwart zuiltjes op forse basementen, die worden bekroond door kapitelen. Onder de basementen is een viertal bewerkte smeedijzeren muurankers aangebracht. De zuiltjes dragen een zeer rijk bewerkte kroonlijst, die voorzien is van consoles en verdiepte velden hiertussen, die een geprofileerde bakgoot draagt. Inwendig nog van belang de rijk geornamenteerde stuc plafonds van de voormalige woonvertrekken op de eerste verdieping. Waardering WINKEL MET BOVENWONING, opgetrokken in 1890 in een rijk versierde eclectische bouwstijl met neo-maniëristische stijlkenmerken, van algemeen belang vanwege zijn cultuurhistorische en architectuurhistorische waarde vanwege de uitzonderlijk rijke ornamentiek in kunstzandsteen en vanwege de architectonische zeldzaamheid en gaafheid. Bovendien vormt het gebouw een architectonisch waardevol element in de zuidelijke gevelwand van de Poelestraat in Groningen.

Ja Woningen en woningbouwcomplexen Werk-woonhuis

Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) Bovenwoning MRS-aanv.