Groningen H 327
Poelestraat 17 A, 9711 PG te Groningen
Poelestraat 17, 9711 PG te Groningen

Omschrijving

Inleiding WOONHUIS MET JONGERE WINKELPUI, gesitueerd in de gesloten, zuidelijke gevelwand van de Poelestraat, oorspronkelijk daterend van de zestiende eeuw maar in zijn huidige verschijning verbouwd in circa 1885 in neo-classicistische stijl. Het gebouw is thans in gebruik als café/restaurant met bovenwoning. Omschrijving Het gebouw is opgetrokken op een rechthoekige plattegrond en telt twee bouwlagen en een mezzanine-verdieping onder een schilddak, belegd met een zwarte golfpan, en bevat een laat negentiende-eeuwse houten winkelpui. De gevel wordt afgesloten door een geprofileerde houten kroonlijst, die een geprofileerde bakgoot draagt. De voorgevel is drie raamtraveeën breed. De voormalige winkelpui heeft een gefrijnde hardstenen plint en borstwering, die versierd zijn met tafels en facetten. In de borstwering zijn sokkels opgenomen, waarop gesneden houten pilasters met spiegels en rozetten zijn geplaatst, die bekroond worden door gesneden Corintische kapitelen. Aan weerszijden van het brede etalagevenster bevinden zich twee fraai bewerkte houten paneeldeuren met een gebeeldhouwd bovenkalf. De houten pui wordt afgesloten door een geprofileerde architraaf met een rijk bewerkte kroonlijst. De verdiepingen zijn geheel gestuct en voorzien van schijnvoegen. De drie verdiepingsvensters zijn rechtgesloten evenals de gedrukte vensters van de mezzanine-verdieping. Waardering WOONHUIS MET JONGERE WINKELPUI, voorzien van een eenvoudige gestucte negentiende-eeuwse lijstgevel en een buitengewoon fraaie houten pui in neo-classicistische stijl uit het laatste kwart van de negentiende eeuw, als geheel van algemeen belang vanwege zijn cultuurhistorische en architectuurhistorische waarde vanwege de ambachtelijke kwaliteit en degaafheid en zeldzaamheid van de winkelpui. Bovendien vormt het gebouw een belangrijk architectonisch element in de gesloten, westelijke gevelwand van de Poelestraat in Groningen.

Ja Woningen en woningbouwcomplexen Werk-woonhuis

Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) Bovenwoning MRS-aanv.