Groningen H 3127
Poelestraat 55, 9711 PK te Groningen

Omschrijving

Inleiding PAKHUIS, gesitueerd op de hoek van de Poelestraat en het Schuitendiep, gebouwd in 1898 in opdracht van H. Smith als pakhuis met kantoor voor diens koffie- en theegroothandel in een zeer rijk uitgedoste eclectische bouwstijl. Het gebouw is sinds 1980 in gebruik als horecabedrijf en daartoe inwendig geheel aangepast.Omschrijving Het imposante hoge gebouw is opgetrokken op een rechthoekige plattegrond met een schuine zijde aan de Poelestraat en telt zes bouwlagen onder een een afgeknot schilddak, belegd met een zwarte pan. Voor het dakschild aan de Poelestraat is een decoratief tympaan aangebracht, bekroond met een smeedijzeren ornament; onder de gootlijst aan het Schuitendiep kwam een karakteristiek houten trijshuisje. Aan de Poelestraatzijde is de begane grond geheel bekleed met natuurstenen platen, geleed met zwart aangezette voegen. De roodbruine bakstenen gevels zijn verlevendigd met dorpelbanden, sluitstenen, negblokken, al dan niet van ornament voorziene cordonlijsten en kroonlijsten. De raam- en deuropeningen zijn rechtgesloten, maar kregen segmentbogen met trommels. Deze bouwlaag wordt door een geprofileerde kroonlijst afgesloten. Aan de zijde van het Schuitendiep is de kroonlijst bepleisterd. De gevel is hier van baksteen opgemetseld, de openingen (deur, drie vensters en een nis) kregen een rechte sluiting met segmentboog. De verdiepingen zijn geleed door pilasters en de verdiepingsvensters van de eerste en tweede, en die van de derde en vierde zijn door een profilering samengevat. Die van de derde bouwlaag zijn rechtgesloten. De zesde bouwlaag bevat een reeks van smalle rondboogvenstertjes. Waardering Pakhuis, opgetrokken in een voor een pakhuis zeer rijk uitgedoste eclectische bouwstijl, typisch voor het laatste kwart van de negentiende eeuw, van algemeen belang vanwege zijn cultuurhistorische en architectuurhistorische waarde en vanwege de gaafheid van het exterieur, alsmede vanwege zijn betekenis voor de geschiedenis van de handel en economie van de stad Groningen. Bovendien vormt het gebouw een opvallend architectonisch element in zijn omgeving.

Ja Handelsgebouwen, opslag- en transportgebouwen Opslag Pakhuis