Groningen G 5514
Groningen G 6212 A1
Nieuwe Markt 7 n, 9712 KN te Groningen
Nieuwe Markt 7 p, 9712 KN te Groningen
Poelestraat 12, 9712 KA te Groningen
Poelestraat 12 A, 9712 KA te Groningen

Inleiding

HOTEL, aan één zijde vrijstaand en gesitueerd op de hoek van de Poelestraat en een vrij brede steeg, het Engelenpoortje, gebouwd in 1935 als hotel in opdracht van de heer Hofmann naar ontwerp van de Groninger architect A.J. Feberwee in een Nieuw-Zakelijke bouwstijl. Het gebouw is thans in gebruik als restaurant en woongebouw.

Omschrijving

Het omvangrijke gebouw is opgetrokken op een in hoofdvorm rechthoekige en telt vijf bouwlagen onder een plat dak. Door flink uitstekende betonnen lateien en luifels wordt elke bouwlaag in tweeën gedeeld, waardoor de indruk gewekt wordt dat het pand hoger is dan in werkelijkheid. De gevel aan de Poelestraat is drie traveeën breed met een afgeronde hoektravee. Aan de steegzijde is het gebouw zeven traveeën breed met aangrenzend een dienstingang met vide waarnaast zich nog twee traveeën bevinden. De entree is uiterst links in de voorgevel in een portiek geplaatst met trap en dubbele deur en bovenlicht. Boven de ingang op de verdieping bevindt zich een balkon, dat gevormd is door terugliggende, openslaande deuren. Alle vensters zijn verder in tweeën gedeeld door luifelvormige lateien tussen de vensters en de bovenlichten met glas-in-lood. Aan de Poelestraat springt de bovenste verdieping een travee terug, waarmee de indruk van een wolkenkrabber wordt gewekt. De gevels zijn gemetseld van gele handvorm baksteen met uitzondering van de begane grond, die gedeeltelijk is opgetrokken uit als maaswerk verwerkte bruingrijze baksteen.

Waardering

Hotel, ontworpen in een Nieuw-Zakelijke stijl, typisch voor de jaren dertig, door de Groninger architect A.J. Feberwee met een sterk horizontale vormgeving te herkennen in de doorlopende betonstroken en de opmerkelijke uitvoering van het voegwerk van het metselwerk, van algemeen belang vanwege zijn cultuurhistorische en architectuurhistorische waarde en vanwege de gaafheid van het exterieur.

Ja Sport, recreatie, vereniging en horeca Horeca Hotel

Functionalisme