Groningen I 2703
Praediniussingel 1, 9711 AA te Groningen

Omschrijving

Inleiding HERENHUIS, gesitueerd op de hoek van de gesloten, uit eind negentiende-eeuwse herenhuizen bestaande noordelijke gevelwand van de Praediniussingel en het Emmaplein, gebouwd in 1891 naar ontwerp van architect J.P. Hazeu in een rijk versierde, eclectische bouwstijl. Het gebouw is thans in gebruik als kantoor. Het interieur is grondig verbouwd en van ondergeschikt belang. De latere aanbouw aan de achterzijde, grenzend aan de Ganzevoortsingel, valt buiten de bescherming. Omschrijving Het markante gebouw is opgetrokken op een rechthoekige plattegrond en bestaat uit een souterrain met twee bouwlagen onder een afgeknot schilddak, gedekt met leien in maasdekking. Gericht op het Emmaplein is overhoeks tot voor de kap een erker geplaatst. Deze wordt bekroond door een afgeknot klokdak boven een hoog rondboogvenster met stuc rolwerk. De gevel wordt afgesloten door een frieslijst met geometrisch siermetselwerk en stuc velden met guirlandes. Hierop rust een geprofileerde houten bakgoot op een groot aantal klossen. In de dakschilden zijn kajuiten opgenomen, die gedecoreerd zijn met tympanen en wangen. De roodbruin gesausde bakstenen gevel wordt sterk horizontaal geleed door de zware bossering op het souterrain, de rijk geprofileerde cordonlijst en de diverse stuc dorpelbanden. De verticale geleding komt tot stand door middel van een zuidwestelijk risaliet, waaraan op de eerste verdieping een balkon op rolwerkconsoles is gehangen. De voorgevel is vier raamtraveeën breed. De oostgevel bezit in het midden een risalerend geveldeel, dat bekroond wordt door een kajuit met een tympaan. Het hierachter gelegen trappenhuis wordt verlicht door drie met stucwerk omlijste vensters en op de verdieping drie rozetvensters. De stuc dorpelbanden van de voorgevel zijn aan de oostgevel voortgezet. De vensters op de begane grond zijn segmentboogvormig gesloten met trommels, negblokken en sluitstukken. De ingang bestaat uit een dubbele, fraai bewerkte paneeldeur in een ondiep portiek met een hardstenen stoep en geflankeerd door smeed- en gietijzeren hekwerk dat zich aan de straatzijde voortzet. De verdiepingsvensters zijn rechtgesloten met stuc architraven op consoles en bezitten ontlastingsbogen met forse sluitstenen. Waardering Herenhuis, gebouwd in een voor het laatste kwart van de negentiende eeuw karakteristieke, rijk versierde eclectische bouwstijl naar ontwerp van architect J.P. Hazeu, van algemeen belang uit stedebouwkundig, cultuurhistorisch en architectuurhistorisch oogpunt als gaaf onderdeel van de hoogwaardige stedebouwkundige structuur van de singelreeks aan de zuidkant van de binnenstad van Groningen.

Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) Herenhuis MRS-aanv.

Hazeu, J.P. ; Stad Groningen