Groningen I 2752
Praediniussingel 3 a, 9711 AA te Groningen
Praediniussingel 3 b, 9711 AA te Groningen

Omschrijving

Inleiding HERENHUIS, gesitueerd in de gesloten, uit eind negentiende-eeuwse herenhuizen bestaande noordelijke gevelwand van de Praediniussingel, gebouwd in 1891 inopdracht van A.H. Hart in een karakteristieke eclectische bouwstijl. Het gebouw is sinds 1984 in gebruik als woongebouw en daartoe inwendig geheel aangepast. Omschrijving Het gebouw is opgetrokken op een rechthoekige plattegrond en bestaat uit een souterrain met drie bouwlagen onder een afgeknot schilddak, belegd met een zwarte Friese golfpan. In het voordakschild is een brede houten dakkapel van later datum aangebracht. De voorgevel is drie traveeën breed en opgetrokken uit roodbruine baksteen; de westelijke toegangstravee risaleert enigszins. Het gevelmuurwerk is verlevendigd met stuc dorpelbanden. De verdiepingen worden afgesloten door een stuc cordonlijst. Een hardstenen steektrap van zes treden leidt over het met hardsteen beklede souterrain naar de portiek, dat met een rondboog is gesloten. In de portiek zijn in neo-maniëristische stijl besneden houten deuren met bovenlichten geplaatst. Het hierboven gelegen balkon rust op Dorische zuilen. Rond de balkondeuren is een aediculastelling aangebracht. De openslaande balkondeuren hebben gepaarde rondbogen. De overige vensters zijn rechtgesloten en hebben rondboogvormige en segmentboogvormige ontlastingsbogen. De boogtrommels zijn ingevuld met terracotta, dat met rank- en loofwerk is versierd. De vensters op de tweede verdieping zijn gesloten met strekken en stuc negblokken en sluitstenen. De gevel wordt afgesloten door een kroonlijst met spiegels, die een geprofileerde bakgoot draagt. Waardering HERENHUIS, gebouwd in een eclectische bouwstijl, karakteristiek voor de architectuur uit het laatste kwart van de negentiende eeuw, van algemeen belang uit stedebouwkundig, cultuurhistorisch en architectuurhistorisch oogpunt als gaaf onderdeel van de hoogwaardige stedebouwkundige structuur van de singelreeks aan de zuidkant van de binnenstad van Groningen.

Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) Herenhuis MRS-aanv.