Groningen G 6788
Schoolstraat 4, 9712 JS te Groningen
Schoolstraat 6 a 2, 9712 JS te Groningen
Schoolstraat 6 b, 9712 JS te Groningen
Schoolstraat 2 a, 9712 JS te Groningen
Schoolstraat 2 b, 9712 JS te Groningen

Inleiding

WOONHUIS, gesitueerd op de hoek van de gesloten, noordelijke gevelwand van de Poelestraat en de Schoolstraat, van oorsprong zestiende-eeuws of zeventiende-eeus gebouw, verbouwd in circa 1860 in een voor de negentiende eeuw karakteristieke eclectische bouwstijl. Het gebouw is thans in gebruik als studentenbewoning en daartoe inwendig aangepast.

Omschrijving

Het grote, monumentale gebouw is opgetrokken op een rechthoekige plattegrond en bestaat uit een (hoger) voorhuis met achterhuis. Het voorhuis telt twee bouwlagen en een mezzanine-verdieping; de achterbouw telt twee bouwlagen, onder een gemeenschappelijk schilddak, belegd met een grijze Fries golfpan. De voorgevel is vier raamtraveeën breed. Alle gevels zijn geheel gepleisterd en voorzien van schijnvoegen. Aan de voorgevel bevindt zich een verdiept souterrain met een ijzeren hekwerk. De vensters hebben rondgezette bovenhoeken met smal, geprofileerd lijstwerk in stuc en omvangrijke stuc kuiven. De hoofdgevel wordt afgesloten door een geprofileerde kroonlijst met rijkbewerkte consoles, die een geprofileerde bakgoot dragen. De voorbouw is één raamtravee diep. De zijgevel heeft eenvoudige rechtgesloten vensters en een toegangsdeur. In de kap is een kajuit aangebracht met een houten, tonvormig trijshuisje met smeedijzeren schoren.

Waardering

Bouwwerk, van oorsprong zestiende of zeventiende eeuws met een monumentale negentiende eeuwse lijstgevel, van algemeen belang vanwege zijn cultuurhistorische en architectuurhistorische waarde. Als oorspronkelijk woonhuis met pakhuis is het van betekenis voor de sociaaleconomische geschiedenis van de stad. Bovendien is het gebouw door de situering op de hoek van de Poelestraat en de Schoolstraat in Groningen een belangrijk architectonisch element in de hoogwaardige stedenbouwkundige structuur ter plaatse.