Groningen H 3878 A3
Groningen H 3878 A1
Schuitendiep 47, 9711 RB te Groningen
Schuitendiep 49, 9711 RB te Groningen

Omschrijving

Inleiding DUBBEL HERENHUIS, gesitueerd op de hoek van de gesloten, westelijke gevelwand van het Schuitendiep en het Gedempte Kattendiep, gebouwd in circa 1845 in een rijkversierde, eclectische bouwstijl. Het rechter deel (nr. 47) is inwendig verbonden met een voormalig pakhuis aan het Gedempte Kattendiep, dat buiten de bescherming valt. Nr. 47 is thans in gebruik als kantoor en nr. 49 is thans in gebruik als woonhuis. Omschrijving Het brede en ondiepe gebouw is opgetrokken op een rechthoekige plattegrond, deel uitmakend van een L-vormig kadastraal perceel, en telt twee bouwlagen onder een schilddak, belegd met een zwarte golfpan. De voorgevel wordt afgesloten door een wafelvormig gestuct fries met bewerkte, gepaarde consoles, die een geprofileerde bakgoot dragen. De voorgevel is tien traveeën breed en symmetrisch van opzet. De gevels zijn geheel gestuct en van schijnvoegen voorzien. De tweemiddelste traveeën van de voorgevel zijn gevat tussen pilasters, die van spiegels zijn voorzien. De toegangstravee bevat twee bewerkte houten voordeuren met een gemeenschappelijke hardstenen stoep. De bovenlichten hebben gietijzeren levensbomen. De ingangspartij wordt afgedekt door een kroonlijst. Deze travee is uitgemetseld tot een tympaanvormige afsluiting met roosvenster, die fries en goot doorbreekt. Op de verdieping zijn boven de deuren twee vensters aangebracht die gezamenlijk worden afgedekt door een gestucte decoratieve ontlastingsboog, bestaande uit een suggestie van wigvormige blokken met verdiept liggende velden, die met rankwerk zijn gedecoreerd. Alle overige vensters hebben strekvormige ontlastingen in dezelfde trant maar dan zonder ornamentjes. De zijgevel aan het Gedempte Kattendiep is twee traveeën breed. De voorste travee bevat vensters, de achterste blindvensters. Deze gevel kreeg dezelfde detaillering als de voorgevel. De achtergevel is opgemetseld van rode baksteen en bevat licht getoogde zes-ruitsvensters. De structuur, indeling en aankleding is voor een deel nog bewaard gebleven. Van belang onder meer in beide delen een monumentale gang met witmarmeren vloer en rijk geornamenteerd stuc plafond, rijk geornamenteerde wanden met geprofileerd rondbogig stuc lijstwerk met kuiven en beschilderd imitatie-marmer en houten paneeldeuren. De gang in nr. 47 bevat tevens een brede rondboogopening, die geflankeerd wordt door pilasters met spiegels, rozetten en cassetten en in een rondboognis aan de achtergevel een beeld van een vrouwenfiguur met in haar hand een hoorn des overvloeds. Nr. 49 bezit nog een houten trappenhuis met gesneden eindbalusters. Waardering DUBBEL HERENHUIS, met een monumentale architectonische vormgeving, van algemeen belang vanwege zijn cultuurhistorische en architectuurhistorische waarde vanwege de architectonische kwaliteit van het ontwerp en vanwege zijn rijke, in een eclectische stijl vormgegeven stuc decoraties (zowel aan het exterieur als in het interieur). Bovendien vormt het gebouw een belangrijk architectonisch element in de stedebouwkundige structuur ter plaatse.

Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) Herenhuis MRS-aanv.