Groningen G 5168
Schuitendiep 58 A, 9711 RE te Groningen
Schuitendiep 58, 9711 RE te Groningen

Omschrijving

Inleiding SLAGERIJ MET BOVENWONING, gesitueerd in de gesloten, uit overwegende oudere bebouwing bestaande oostelijke gevelwand van het Schuitendiep, gebouwd in 1900 in opdracht van de Fa. A. Velder naar ontwerp van de Groninger architect A.Th. van Elmpt in Art Nouveau-stijl. Het gebouw is thans in gebruik als bedrijfspand met bovenwoning. De koeiekop op het sluitstuk boven de winkelpui is in het verleden verwijderd. Het interieur van de voormalige slagerij heeft nog de oorspronkelijke witte betegeling en een fraai bewerkt houten plafond. Omschrijving Het gebouw is opgetrokken op een rechthoekige plattegrond en telt drie bouwlagen onder een afgeknot schilddak. In de gevel is in de verdiepingen oranje-rode verblendsteen toegepast. De voorgevel is drie traveeën breed. Op de verdiepingen heeft de zuidelijke travee een tweezijdige erker. Deze wordt gedragen door een kuipconsole in hardsteen en is afgedekt met leien en een piron. In de twee noordelijke traveeën zijn rechtgesloten vensters geplaatst met in drieën gedeelde bovenlichten. De topgevel boven deze traveeën is van een `serliana' venster voorzien. De begane grond is geheel bekleed met hardstenen platen. Hierin is op uiterst decoratieve wijze een houten winkelpui en een afzonderlijke woningdeur geplaatst. De kozijnen zijn, met afgeronde hoeken, recht gesloten. Getoogde kalven/tussenregels worden beantwoord met een dito vormgeving in de deuren. De bedrijfsruimte wordt samengevat onder een hardstenen, segmentvormige boogtrommel met tegelvulling. Deze boog wordt bekroond met een sluitstuk waarop oorspronkelijk een koeiekop was geplaatst. Inwendig nog van belang de witte betegeling van de wanden en een fraai houten plafond van de voormalige slagerij op de begane grond. Waardering Slagerij met bovenwoning, vormgegeven in de stijl van de Art Nouveau, gangbaar in de architectuur rond 1900, naar ontwerp van de Groninger architect A.Th. van Elmpt, van algemeen belang vanwege zijn cultuurhistorische en architectuurhistorische waarde vanwege de originaliteit en kwaliteit van het gevelontwerp en het zelden in de stad Groningen toegepaste materiaalgebruik van verblendsteen en natuursteen.

Ja Handelsgebouwen, opslag- en transportgebouwen Winkel (G) Slagerswinkel

Elmpt, A.Th. van ; Stad Groningen