Groningen I 2707
Stationsstraat 7, 9711 AR te Groningen
Stationsstraat 7 d 1, 9711 AR te Groningen
Stationsstraat 7 c 1, 9711 AR te Groningen
Stationsstraat 7 c 2, 9711 AR te Groningen
Stationsstraat 7 b 2, 9711 AR te Groningen

Omschrijving

Inleiding HERENHUIS, deel uitmakend van de eind negentiende-eeuwse, nagenoeg gesloten westelijke gevelwand van de Stationsstraat, bestaande uit representatieve herenhuizen, van de aangrenzende panden gescheiden door smalle gangen, gebouwd in 1882 als hotel naar ontwerp van de uit Leeuwarden afkomstige architect W. van der Heide in een rijk versierde, eclectische bouwstijl. De langgerekte aanbouw aan de achterzijde is van ondergeschikt belang. Het gebouw is thans in gebruik als kantoor en wooneenheden. Omschrijving Het hoge, monumentale gebouw is opgetrokken op een rechthoekige plattegrond en telt drie bouwlagen en een zolderverdieping onder een plat dak met een voordakschild, gedekt met leien met in het midden een forse kajuit. De gevel wordt afgesloten door een vlakke gevellijst met consoles onder de door de kajuit onderbroken geprofileerde bakgoot. De vijf traveeën brede bakstenen lijstgevel is opgetrokken uit roodbruine baksteen en verlevendigd met dorpelbanden van kunststeen. De begane grond is geheel gepleisterd in een bloksuggestie van bosseringen en diamantkoppen. In de middelste travee is de tot een portiek verdiepte ingangspartij aangebracht. Deze portiek heeft een hardstenen stoep van drie treden, een bekleding van pleister en een tongewelf met rozetten. Een brede gestucte lijst loopt zowel bij de eerste als tweede verdieping als borstwering over de volle breedte van de gevel. Deze wordt op beide verdiepingen in het midden onderbroken door een balkon dat op bewerkte consoles rust en voorzien is van een balustrade. Op de verdiepingen hebben de hoeken aan weerszijden van de middentravee gecanneleerde pilasters. De kajuit waarin twee vensters zijn geplaatst, wordt bekroond door een tympaan en heeft aan weerszijden wangen van kunststeen. Alle vensters zijn rechtgesloten en hebben licht gebogen strekken met negblokken en sluitstenen van kunststeen. Waardering Herenhuis, gebouwd als hotel in 1882 in een rijk versierde, eclectische bouwstijl, typisch voor de architectuur van het laatste kwart van de negentiende eeuw, naar ontwerp van architect W. van der Heide, van algemeen belang vanwege zijn cultuurhistorische en architectuurhistorische waarde vanwege de buitengewone esthetische en architectonische kwaliteit van de gaaf bewaarde kroonlijstgevel. Bovendien vormt het gebouw een belangrijk architectonisch element in de gevelwand van de representatieve Stationsstraat in Groningen.

Ja Sport, recreatie, vereniging en horeca Horeca Hotel

Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) Herenhuis MRS-aanv.