Groningen I 2464
Stationsstraat 6, 9711 AS te Groningen

Omschrijving

Inleiding HERENHUIS, gesitueerd in de nagenoeg gesloten oostelijke gevelwand van de Stationsstraat, bestaande uit eind negentiende-eeuwse representatieve herenhuizen, gebouwd in 1884 naar ontwerp van de uit Leeuwarden afkomstige architect W. van der Heide in een rijk versierde, eclectische bouwstijl met neo-classicistische stijlkenmerken. Het gebouw is thans in gebruik als kantoor en woonhuis. Omschrijving Het monumentale gebouw is opgetrokken op een rechthoekige plattegrond en bestaat uit een souterrain met twee bouwlagen onder een hoog, afgeknot schilddak, belegd met een zwarte Lucas Ijsbrandpan. Het voordakschild bevat een zware kajuit, die versierd is met pilasters, gebosseerde blokken, een kroonlijst en een door een siervaas doorbroken tympaan. In de kajuit bevindt zich een rondvenster. De gevel wordt afgesloten door een kroonlijst van gebosseerde velden tussen consoles onder een geprofileerde bakgoot. De voorgevel is drie traveeën breed en opgetrokken uit roodbruine baksteen, verlevendigd met stuc speklagen en verticaal geleed door een stelling van half-zuilen die de middelste travee flankeren; op de eerste verdieping zijn deze Toscaans en op de tweede verdieping Ionisch vormgegeven. Het souterrain is voorzien van een hardstenen plint. De liggende vensters van het soutterrain worden gedekt door flauwe segmentbogen. Links is in de tot portiek verdiepte ingangspartij een hardstenen trap van vijf treden aangebracht. Inwendig is de portiek gestuct. De opening is, evenals de vensters halfrond gesloten; de negblokken sluiten op de gevelbanden aan. De begane grond wordt afgesloten door een kroonlijst met een fries van trigliefen en metopen met rozetvormige ornamenten. De eveneens rondgesloten verdiepingsvensters hebben een over de volle breedte van de gevel doorlopende vensterbank-band. De indeling van de achtergevel is oorspronkelijk en bevat openslaande tuindeuren en rechtgesloten T-vensters op de verdieping. Inwendig nog van belang de hal met witmarmeren vloer en rijk geornamenteerd stuc plafond met druivetrossen, de gang met bewerkte houten trap, geornamenteerd stuc plafond in de voorkamer op de eerste verdieping en twee gietijzeren roosvensters in de noordelijke zijgevel. Waardering Herenhuis, opgetrokken in een rijk versierde, eclectische bouwstijl met kenmerken van het neo-classicisme, typisch voor de architectuur uit het laatste kwart van de negentiende eeuw, naar ontwerp van architect W. van der Heide, van algemeen belang vanwege zijn cultuurhistorische en architectuurhistorische waarde vanwege de architectonische gaafheid van de gevelcompositie. Bovendien vormt het gebouw een architectonisch waardevol element in de representatieve straatwand van de Stationsstraat in Groningen.

Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) Herenhuis MRS-aanv.

Heide, W. van der ; Stad Groningen