Groningen H 3057
Steentilstraat 21, 9711 GJ te Groningen

Omschrijving

Inleiding KLEDINGATELIER MET KANTOREN EN MAGAZIJN, gesitueerd op de hoek van de gesloten, zuidelijke gevelwand van de Steentilstraat en de Battengang, gebouwd in 1908 in opdracht van L. van Dam (Firma Muller & Co.) naar ontwerp van de Groninger architect K. Bolhuis in Overgangsarchitectuur met elementen van de Art Nouveau-stijl. Het gebouw is thans in gebruik als winkel en het aansluitende magazijn is in gebruik als studentenhuisvesting en daartoe inwendig aangepast. Omschrijving Het gebouw is opgetrokken op een diepe, rechthoekige plattegrond en telt drie bouwlagen onder een afgeknot schilddak, belegd met een zwarte golfpan. De voorgevel is drie raamtraveeën breed. Het gevelmuurwerk is opgemetseld uit rode baksteen en voorzien van een natuurstenen borstwering. Voor de voordeur ligt een tweetredige hardstenen stoep. De winkelpui is zeer opengewerkt met rondbogen en smalle muurdammen, die als pilasters met kapitelen zijn vormgegeven. De bovenlichten hebben een fijne roedeverdeling en bevatten kleurig glas-in-lood. Op de eerste verdieping is over de volle breedte van de voorgevel een groot, driedelig venster aangebracht onder een segmentboog met natuurstenen negblokken. De boog wordt gesteund door twee smalle muurdammen. Op de tweede verdieping bevindt zich in het midden een driedelig, rechtgesloten venster met gerende hoeken, geflankeerd door twee rondboogvensters. Deze vensters zijn met gietbetonnen constructiedelen gesloten. De kajuit is opgemetseld uit het gevelvlak en is rondgesloten. Aan weerszijden zijn twee penanten opgemetseld. De lange zijgevel bevat om de hoek een rondboogvenster, behorend bij de winkelpui. Waardering KLEDINGATELIER MET KANTOREN EN MAGAZIJN, met een zorgvuldige architectonische vormgeving met kenmerken van de Vernieuwingsarchitectuur van rond de eeuwwisseling, naar ontwerp van de Groninger architect K. Bolhuis, van algemeen belang vanwege zijn cultuurhistorische en architectuurhistorische waarde vanwege de oospronkelijkheid van het ontwerp en vanwege zijn betekenis voor de sociaal-economische geschiedenis van de stad Groningen, in het bijzonder de confectie-industrie.

Ja Boerderijen, molens en bedrijven Nijverheid Kleermakersatelier

Bolhuis, K. ; Stad Groningen