Groningen G 6630
Turfsingel 47, 9712 KJ te Groningen

Omschrijving

Inleiding BEDRIJFSPAND MET BOVENWONING, gesitueerd in de nagenoeg gesloten westelijke gevelwand van de Turfsingel, gebouwd in 1880, vermoedelijk in opdracht van C.D. Folkeringa in een rijk versierde, eclectische bouwstijl. Het gebouw is in 1987 gerestaureerd en voorzien van een grotendeels nieuwe achtergevel met dakterras. Het gebouw is thans in gebruik als woonhuis. Omschrijving Het gebouw is opgetrokken op een in hoofdvorm rechthoekige plattegrond en telt twee bouwlagen onder een dwarsgeplaatst zadeldak met in het voordakschild een uitgebouwde kajuit. De voorgevel is drie traveeën breed en nagenoeg symmetrisch van opzet. In de linker travee bevindt zich de ingang voor de bovenwoning met deur met gietijzeren rooster en bovenlicht. In de iets terugliggende middentravee is een dubbele bedrijfsdeur aangebracht. De bovenlichten van de deuren zijn, evenals het venster in de rechter travee, iets getoogd. De voorgevel is geheel gepleisterd. De begane grond is voorzien van diepe, horizontale schijnvoegen. Boven de deuren en het venster is de suggestie van strekken getrokken. De middenblokken zijn voorzien van dierenkoppen. De begane grond wordt afgesloten door een stuc cordonlijst die versierd is met meandermotieven. Op de verdieping zijn de schijnvoegen minder diep getrokken. De eveneens getoogd gesloten vensters ontvingen fijne omlijstingen: die van de buitenste traveeën zijn versierd met lijstwerk met dimantkopjes en verhoogd geplaatste kroonlijstjes met loof- en rankwerk. De twee vensters in de terugliggende middentravee zijn versierd met lijstwerk met een vlechtmotief, hoekstukjes met diamantkoppen en sluitstenen met palmetten. Het venster in de uitgebouwde kajuit ontving dezelfde uitdossing. In het pleisterwerk van de kajuit zijn ruitmotieven getrokken en in het bekronende tympaan rank- en loofwerk. Onder de vensterbanken van de twee vensters van de verdieping is een gepleisterde lijst van loofwerk en bloemen aangebracht. De gevel wordt afgesloten door een kroonlijst met eierlijst en consoles, die de geprofileerde bakgoot dragen. Inwendig nog van belang de oorspronkelijke gebogen vensterbanken en zwartmarmeren schouw in de woonkamer op de eerste verdieping. Waardering BEDRIJFSPAND MET BOVENWONING, vormgegeven in een eclectische bouwstijl met neo-classicistische stijlkenmerken, van algemeen belang vanwege zijn cultuurhistorische en architectuurhistorische waarde vanwege de architectonische gaafheid van het exterieur en vanwege de rijke ornamentiek in stuc. Bovendien vormt het gebouw een waardevol architectonisch element in de westelijke gevelwand van de Turfsingel in Groningen.

Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) Bovenwoning MRS-aanv.