Groningen G 669
Turfsingel 51, 9712 KK te Groningen

Omschrijving

Inleiding WOONHUIS, bestaande uit een beneden- en een bovenwoning, gesitueerd in de nagenoeg gesloten, westelijke gevelwand van de Turfsingel, gebouwd in circa 1880 in een rijk versierde, eclectische bouwstijl. Het gebouw is thans nog in gebruik als beneden- en bovenwoning. Omschrijving Het gebouw is opgetrokken op een rechthoekige plattegrond en telt twee bouwlagen onder een dwarsgeplaatst zadeldak. De voorgevel is vier traveeën breed. De gevels (voor- en zijgevel die in het zicht is gekomen) zijn gepleisterd. De zijgevel bezit op de vlakken die boven de voormalige belender uitstaken, getrokken voegen. Ook de voorgevel is voorzien van schijnvoegen. De venster- en deuropeningen zijn rechtgesloten en voorzien van geprofileerd stuc lijstwerk met cannelures, negblokjes, sluitstenen en op de hoeken diamantkoppen. De gekoppelde toegangsdeuren met bovenlichten van de onder- en bovenwoning zijn in de rechter travee ondergebracht. Onder de eveneens rechtgesloten T-vensters van de verdieping is pleisterwerk aangebracht, dat versierd is met diamantkoppen en palmetten. De gevel wordt afgesloten door een kroonlijst met decoratieve consoles, die de geprofileerde bakgoot steunen. De goot is in het midden onderbroken door een uitgebouwde, gepleisterde kajuit met een klein houten balkon. In de kajuit bevindt zich een segmentboogvormig gesloten openslaande deur met lijstwerk in dezelfde uitdossing als bij de overige muuropeningen. De kajuit ontving een zadeldak. De goot rust op golfvormige consoles. De achtergevel is grijs gestuct en bevat de oorspronkelijke zes-ruitsvensters met hardstenen vensterbanken. Inwendig is de oorspronkelijke indeling redelijk bewaard gebleven. Van belang onder meer de geornamenteerde stuc plafonds in de voorkamers net zwartmarmeren schouwen en houten paneeldeuren. De voorkamer op de verdieping bezit vensters met gekleurd glas-in-lood in de bovenlichten. Waardering WOONHUIS, met een zorgvuldig vormgegeven gevel met een classicistischdecoratieschema, van algemeen belang vanwege zijn cultuurhistorische en architectuurhistorische waarde vanwege de architectonische kwaliteit van het ontwerp. Bovendien vormt het gebouw een waardevol architectonisch element in de westelijke gevelwand van de Turfsingel in Groningen.

Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) Herenhuis MRS-aanv.