Groningen K 4385
Turftorenstraat 26, 9712 BR te Groningen
Lutkenieuwstraat 33, 9712 AW te Groningen

Omschrijving

Inleiding WOONHUIS MET JONGERE WINKELPUI, gesitueerd in de gesloten zuidelijke gevelwand van de Turftorenstraat op de hoek met de smalle Lutkenieuwstraat, van oorsprong zeventiende eeuws, rond 1850 voorzien van een sobere, monumentale lijstgevel met winkelpui in een eclectische bouwstijl. Het gebouw is thans in gebruik als woonhuis. Omschrijving Het gebouw is opgetrokken op een in hoofdvorm rechthoekige plattegrond en telt twee bouwlagen en een mezzanine-verdieping onder een schilddak, belegd met een golfpan. De voorgevel is drie raamtraveeën breed en bevat op de begane grond over de volle breedte een houten winkelpui. De pui is symmetrisch van opzet en bestaat uit een pilasterstelling die deur en ramen omvat. Het geheel wordt afgesloten door een geprofileerde lijst. De consoles zijn voorzien van diamantkoppen en velden met een wafelmotief. De driedelige winkelvensters op de gestucte plint zijn voorzien van geprofileerde roeden die aan de bovenzijde uitlopen tot een golfvormige verbreding, die een vrij forse driedelige rondboogsluiting met geprofileerd lijstwerk dragen. De dubbele deur bezit een bovenlicht met afgeronde hoeken. De rest van de gevel is vlak gepleisterd en voorzien van schijnvoegen. Op de verdieping zijn grote zes-ruitsvensters aangebracht en onder de geprofileerde kroonlijst met bakgoot, die het voordakschild nagenoeg aan het oog onttrekt, bevindt zich een mezzanine-verdieping, die drie liggende vensters bezit. Voorhuis en achterhuis vormen een winkelpand dat vermoedelijk uit het begin van de zeventiende eeuw dateert. Het voorhuis bezit op de begane grond een hoge ruimte en daarboven een verdieping. Het achterhuis bezit een lage binnenhaard, een nog meer gedrukte insteek en een verdieping. Deze ruimtelijke geleding is zichtbaar in de zijgevel aan de Lutkenieuwstraat; zowel aan de vensters als aan de muurankers. De deur in de zijgevel met hoog bovenlicht is vermoedelijk in de achttiende eeuw aangebracht. Inwendig nog van belang de oorspronkelijke houten winkelbetimmering langs de wanden met spitsbogen in neo-gotische stijl. Waardering Woonhuis, van zeventiende eeuwse oorsprong met een monumentale, negentiende-eeuwse gepleisterde lijstgevel, van algemeen belang vanwege zijn cultuurhistorische en architectuurhistorische waarde als representant van de zeventiende-eeuwse woonhuisarchitectuur met binnenhaard en insteek, alsmede vanwege de bijzonder vormgegegeven winkelpui in eclectische bouwstijl, zijn gaafheid en zijn betekenis als onderdeel van de stedebouwkundig waardevolle structuur van beeldbepalende panden in de Turftorenstraat. Bovendien is gebouw van buitengewoon belang vanwege de typologische zeldzaamheid.