Groningen I 4218
Ubbo Emmiussingel 17, 9711 BB te Groningen

Omschrijving

Inleiding HERENHUIS, gesitueerd in de nagenoeg gesloten, noordelijke gevelwand van de Ubbo Emmiussingel, gebouwd in 1884 in opdracht van J.D. van Houten in een neo-classicistische bouwstijl. Het gebouw grenst aan de westzijde aan een smalle steeg. Het voorerf wordt omzoomd door een smeedijzeren hekwerk. Het gebouw is sinds 1951 in gebruik geweest als kantoor en daartoe inwendig aangepast. Het gebouw is thans in gebruik als praktijk. Omschrijving Het gebouw is opgetrokken op een diepe, rechthoekige plattegrond en telt drie bouwlagen onder een afgeknot schilddak, belegd met een zwarte verbeterde Hollandse pan. De voorgevel is vier traveeën breed. De voorgevel is geheel gepleisterd met een keur aan decoratieve verrijkingen. Op de begane grond bevat de gevel een rustica bekleding in grote blokken tot de hoogte van de wisseldorpel. Ter hoogte hiervan zijn de bosseringen afgesloten met lijstkapitelen met een bloemenlijstje. De vensters zijn segmentboogvormig gesloten en voorzien van geprofileerd stuc lijstwerk met kuiven van loofwerk. De borstweringen onder de vensters zijn voorzien van grote diamantkoppen. De twee oostelijke traveeën bevatten deuren (waarvan de buitenste modern is). Op de hoeken zijn in fors reliëf blokken als gevelafsluiting aangebracht die over de twee verdiepingen doorlopen. Een kroonlijst die de overgang van begane grond naar verdieping aangeeft, wordt gedragen door drie consoles. De vensters van de eerste verdieping zijn met rondbogen gesloten en zijn voorzien van borstweringen; de buitenste in de vorm van panelen, de middelste twee met balusters. Alle vensters zijn omlijst door pilasters en geprofileerd lijstwerk met sluitstenen in de vorm van vrouwenkoppen. Het iets risalerende middengedeelte is geaccentueerd met tegen de muurdammen geplaatste pilasters, die eveneens een kroonlijst dragen. De tweede verdieping bevat segmentboogvormig gesloten vensters en eenvoudig lijstwerk met sluitstenen. De pilasters zijn voorzien van schijnvoegen. De gevel wordt afgesloten door een kroonlijst met panelen en tandlijst, die een geprofileerde bakgoot dragen. Inwendig nog van belang de geornamenteerde stuc plafonds op de verdiepingen en de hal met stuc decoraties en houten trap met bewerkte balusters. Waardering HERENHUIS, uitbundig vormgegeven in een neo-classicistische bouwstijl die tot uitdrukking komt in de fraaie compositie en decoratie van het exterieur, van algemeen belang uit stedebouwkundig, cultuurhistorisch en architectuurhistorisch oogpunt als gaaf onderdeel van de hoogwaardige stedebouwkundige structuur van de singelreeks aan de zuidkant van de binnenstad van Groningen.

Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) Herenhuis MRS-aanv.