Groningen I 3602
Ubbo Emmiussingel 23, 9711 BB te Groningen

Omschrijving

Inleiding HERENHUIS, gesitueerd in de nagenoeg gesloten, noordelijke gevelwand van de Ubbo Emmiussingel, gebouwd in 1885 in opdracht van J.T. Vos in een rijk versierde, eclectische bouwstijl, karakteristiek voor de architectuur uit het laatste kwart van de negentiende eeuw. Het achterhuis is in 1905 met een verdieping verhoogd en zorgvuldig aangepast aan het bestaande bouwdeel. Het gebouw is thans in gebruik als kantoor. Het interieur verkeert grotendeels in oorspronkelijke staat. Het voorerf wordt omzoomd door een smeedijzeren hekwerk. Omschrijving Het gebouw is opgetrokken op een diepe, rechthoekige plattegrond en bestaat uit een souterrain met twee bouwlagen onder een afgeknot schilddak, gedekt met zwarte keramische leien in een maasdekking. De voorgevel is drie traveeën breed en opgemetseld uit roodbruine baksteen. De lijstgevel bestaat uit een dubbele pilasterstelling, die de ingangstravee en de dubbele venstertravee omvat. Tegen de begane grond zijn op de plint de borstweringen onder de vensters en de basementen van de Toscaanse pilasters geplaatst. De vensters zijn gesloten met gedrukte rondbogen en voorzien van geprofileerd stuc lijstwerk met sluitstenen. Ter hoogte van de wisseldorpels zijn lijstjes tegen het muurwerk geplaatst. De rijk gebeeldhouwde deur met bovenlicht is omkaderd met geprofileerd stuc lijstwerk en bekroond met een fries met een rolwerkcartouche en een tympaan. De begane grond wordt afgesloten door een vlakke kroonlijst met consoles, die degeprofileerde cordonlijst van de verdieping draagt. Op de verdieping zijn pilasters aangebracht met composiet kapitelen; de spiegels van de schachten zijn voorzien van cannelures. De vensters op de verdieping zijn kielboogvormig gesloten en bezitten borstweringen met dichtgezette balustrades. Het venster boven de ingang ontving gedecoreerd lijstwerk en boven de rechte sluiting een segmentboogvormig tympaan met palmet. De gevel wordt afgesloten door een kroonlijst met panelen en klossen, die een geprofileerde bakgoot dragen. Tegen de kap is boven de ingangstravee in de jaren vijftig een eenvoudige kajuit aangebracht. De zij- en achtergevel van het achterhuis, door een binnenplaats gescheiden van het voorhuis, zijn geheel gepleisterd en voorzien van schijnvoegen. De achtergevel bevat op de begane grond een brede rechthoekige serre op stiepen met gekleurd glas-in-lood in de bovenlichten. Op de eerste verdieping bevinden zich drie segmentboogvormig gesloten vensters en op de tweede verdieping vier rechtgesloten T-vensters. Inwendig is de oorspronkelijke structuur en indeling grotendeels bewaard gebleven. Van belang zijn ondermeer de hal met witmarmeren vloer en lambrizering en stuc ornamentiek, een drietredige witmarmeren trap met houten tochtdeur, de uiterst rijk uitgedoste lange gang die voor- en achterhuis met elkaar verbindt, met witmarmeren vloer, lambrizeringen in imitatiemarmer, houten paneeldeuren met rijk gebeeldhouwde tympanen met schulpwerk in neo-Renaissance stijl, rijk geprofileerd stucwerk met tympanen, fraai gekleurde glas-in-loodramen tegenover het trappenhuis op twee verdiepingen, omkaderd door een houten, gedecoreerde omlijsting, het houten trappenhuis met houten lambrizeringen en rijk gesneden houten balusters, de rijk geornamenteerde stuc plafonds en zwartmarmeren schouwen in nagenoeg alle vertrekken, met als bijzonderheid het uiterst rijk versierde, polychroom beschilderde stuc plafond in de achterkamer van het voorhuis met eierlijsten, acanthusbladeren en rank- en loofwerk en de zwartmarmeren schouw met spiegel en geornamenteerde pilasters, de houten schuifdeuren en de gesneden houten vensterbanken op consoles. Al het houtwerk is gelakt in houtimitatie. Het voorerf wordt omzoomd door een smeedijzeren hek tussen gietijzeren balusters. Waardering HERENHUIS, vormgegeven in een rijk versierde, eclectische bouwstijl met een bijzondere compositie en decoratie van de gevel en interieur, van algemeen belang uit stedebouwkundig, cultuurhistorisch en architectuurhistorisch oogpunt als gaaf onderdeel van de hoogwaardige stedebouwkundige structuur van de singelreeks aan de zuidkant van de binnenstad van Groningen. Bovendien is het gebouw van belang vanwege de esthetische en architectonische kwaliteiten van het ontwerp, de bijzondere samenhang tussen exterieur en interieur en vanwege de ornamentiek.

Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) Herenhuis MRS-aanv.