Groningen I 2593
Ubbo Emmiussingel 27, 9711 BC te Groningen

Omschrijving

Inleiding HERENHUIS, gesitueerd in de nagenoeg gesloten, noordelijke gevelwand van de Ubbo Emmiussingel en door twee brandgangen gescheiden van de belendende bebouwing, gebouwd in 1886 in opdracht van C. Dasse Viëtor in een neo-Empire bouwstijl. Het gebouw is sinds de jaren vijftig van deze eeuw ingericht als kantoor en daartoe inwendig aangepast. Slechts de houten trap in het trappenhuis is nog oorspronkelijk. Thans is het gebouw in gebruik als kantoor. Omschrijving Het gebouw is opgetrokken op een in hoofdvorm rechthoekige plattegrond en bestaat uit een souterrain met twee bouwlagen en een mezzanine-verdieping onder een laag schilddak, belegd met een geribde, ruitvormige platte pan. De voorgevel is vier traveeën breed en opgetrokken uit bruinroze baksteen. Aan de voorgevel ontbreekt nagenoeg iedere toegevoegde verfraaiing. De iets getoogd gesloten gevelopeningen zijn voorzien van strekken met hardstenen sluitstukken, die met de hardstenen vensterbanken enige plasticiteit aan het oppervlak geven. Een vijftredige stoep met smeed- en gietijzeren leuningen en hekwerk leidt naar de toegang. Deze bestaat uit een rijk besneden deur met panelen en fronton, een kalf en bovenlicht. De bovenlichten van deur en vensters zijn voorzien van glas-in-lood. Een gootlijst met schijnspiegels en een bakgoot die gedragen wordt door een groot aantal klossen, als zodanig lijkend op een tandlijst, onttrekt de voorzijde van de kap deels aan het zicht. Waardering Herenhuis, zorgvuldig vormgegeven in de bouwtrant van de neo-Empire, van algemeen belang vanwege de toegepaste materialen, de fraaie compositie van de gevel en uit stedebouwkundig, cultuurhistorisch en architectuurhistorisch oogpunt als gaaf onderdeel van de hoogwaardige stedebouwkundige structuur van de singelreeks aan de zuidkant van de binnenstad van Groningen.

Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) Herenhuis MRS-aanv.