Groningen I 2677
Ubbo Emmiussingel 41, 9711 BC te Groningen

Inleiding

HERENHUIS, gesitueerd op de hoek van de nagenoeg gesloten, noordelijke gevelwand van de Ubbo Emmiussingel en de Ubbo Emmiusstraat, gebouwd in 1887-1888 in opdracht van aannemer/architect H.J. Dopheide naar eigen ontwerp in een eclectische bouwstijl, karakteristiek voor de architectuur uit het laatste kwart van de negentiende eeuw. Het gebouw maakt deel uit van een ensemble van twee herenhuizen. Het gebouw is thans nog in gebruik als woonhuis.

Omschrijving

Het gebouw is opgetrokken op een in hoofdvorm rechthoekige plattegrond en bestaat uit een souterrain met drie bouwlagen onder een schilddak, belegd met een zwarte Friese golfpan. De voorgevel is drie raamtraveeën breed en opgemetseld uit roodbruine baksteen. De verdiepingen worden afgesloten door een geprofileerde stuc cordonlijst. Het souterrain ligt verdiept en is gepleisterd. Een drietredige trap en stoep leidt naar de dubbele voordeur met smeedijzeren deurroosters en bovenlicht. Op de begane grond zijn de deur- en vensteropeningen segmentboogvormig gesloten. De segmentbogen zijn gepleisterd en gedecoreerd met vrouwenkoppen. Op de eerste verdieping zijn de vensters rondgesloten en van elkaar gescheiden door gestucte pilasters, die spitsboogvormige omlijstingen met leeuwenkoppen dragen. De tweede verdieping bevat drie vensters waarvan de middelste rondbogig is; de overige twee vensters zijn rechtgesloten. Boven deze vensters zijn verdiepte, gepleisterde velden aangebracht. Met een vlakke pilasterstelling om het middelste venster wordt een risaliet gesuggereerd. De achtergevel bevat de oorspronkelijke indeling met een breed segmentboogvormig gesloten venster met openslaande tuindeuren op de begane grond en een drietal segmentboogvormig gesloten vensters op de verdiepingen. De gevel bevat op de hoeken over drie bouwlagen gestucte hoekblokken. De gevel wordt afgesloten door een kroonlijst, die een geprofileerde bakgoot draagt. Het voordakschild bevat in het midden een vlak afgesloten kajuit met twee rechtgesloten vensters. Inwendig is de structuur, indeling en aankleding goed bewaard gebleven. Van belang onder meer de rijk geornamenteerde stuc plafonds van de kamers en suite op de begane grond, de rijk gesneden omlijsting van de suitedeuren met fraai rank- en schulpwerk en het houten trappenhuis met rijk gesneden eindbalusters en het stuc plafond van de gang.

Waardering

HERENHUIS, opgetrokken in een rijk versierde, eclectische bouwstijl, karakteristiek voor de architectuur uit het laatste kwart van de negentiende eeuw, van algemeen belang uit stedenbouwkundig, cultuurhistorisch en architectuurhistorisch oogpunt als gaaf onderdeel van de hoogwaardige stedenbouwkundige structuur van de singelreeks aan de zuidkant van de binnenstad van Groningen.

Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) Herenhuis MRS-aanv.

Dopheide, H.J. ; Stad Groningen