Groningen I 2648
Ubbo Emmiussingel 55, 9711 BE te Groningen

Omschrijving

Inleiding HERENHUIS, met aan weerszijden een smalle steeg, gesitueerd in de gesloten, noordelijke gevelwand van de Ubbo Emmiussingel, gebouwd in in 1888 naar ontwerp van de Groninger architecten K. en H. Hoekzema in een rijk versierde, eclectische bouwstijl. Het gebouw is thans nog in gebruik als woonhuis en is in 1994 gerestaureerd. Het interieur is grotendeels in oorspronkelijke staat bewaard gebleven. Omschrijving Het gebouw is opgetrokken op een in hoofdvorm rechthoekige plattegrond en telt twee bouwlagen onder een afgeknot schilddak, gedekt met geschubte leien. De voorgevel is drie traveeën breed. De rechter travee met de voornaamste woonfuncties risaleert tweeënhalve steen; de linker travee bevat de ingangspartij met dubbele gebeeldhouwde deur en is soberder vormgegeven. De gedeelten zijn nagenoeg even breed; het risalerende deel bevat op de begane grond en op de verdieping brede, driedelige vensters; het andere deel is twee raamtraveeën breed. De voorgevel is over de volle breedte voorzien van een hardstenen plint van ruim een meter hoog. Voor de toegangsdeur is een van een smeedijzeren hekwerk voorziene trap van drie treden aangebracht. Het voorerf wordt eveneens omzoomd door een smeedijzeren hekwerk. Het driedelige venster op de begane grond wordt geflankeerd door brede zandstenen platen waarop gepaarde consoles zijn aangebracht die het brede balkon van de verdieping dragen. Op de verdieping wordt het driedelige venster geflankeerd door in zandsteen uitgevoerde dubbele gecanneleerde Ionische pilasters, die een kroonlijst met balustrade dragen en een tympaan dat wordt doorbroken door een kajuitvenster. De kajuit tegen het voordakschild wordt bekroond door een segmentvormig tympaan dat doorbroken is door een kogel op een forse sokkel. Het linker gevelgedeelte bevat rechtgesloten vensters met strekken en sluitstenen en is verlevendigd met smalle dorpelbanden in het metselwerk. De indeling van de achtergevel is oorspronkelijk en bevat op de begane grond een terras waarboven een breed balkon met openslaande deuren is aangebracht. De driedelige vensters zijn rechtgesloten met strekken en negblokken. Het interieur is grotendeels in oorspronkelijke staat gebleven. Van belang zijn onder meer de witmarmeren hal en gang met zeer rijk geornamenteerde stuc plafonds en deuromlijstingen, de geornamenteerde stuc plafonds in de meeste woonvertrekken met zwartmarmeren schouwen en het houten trappenhuis met fraai bewerkte balusters en trappenhuisvensters met gekleurd glas. Waardering Herenhuis, opgetrokken in een rijk versierde, eclectische bouwstijl, karakteristiek voor het laatste kwart van de negentiende eeuw, naar ontwerp van de destijds bekende Groninger architecten K. & H. Hoekzema, van algemeen belang vanwege de architectonische gaafheid van exterieur en interieur en uit stedebouwkundig, cultuurhistorisch en architectuurhistorisch oogpunt als gaaf onderdeel van de hoogwaardige stedebouwkundige structuur van de singelreeks aan de zuidkant van de binnenstad van Groningen.

Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) Herenhuis MRS-aanv.

Hoekzema, K. ; Stad Groningen