Groningen I 2649
Ubbo Emmiussingel 57, 9711 BE te Groningen

Omschrijving

Inleiding HERENHUIS, genaamd 'Hof van Weena', gesitueerd in de nagenoeg gesloten, uit eind negentiende-eeuwse herenhuizen bestaande noordelijke gevelwand van de Ubbo Emmiussingel, gebouwd in 1890 in opdracht van de weduwe H.H. Foort-Meddens in een eclectische bouwstijl. Het gebouw is thans in gebruik als woonhuis en is in 1993-1994 deels gerestaureerd. Omschrijving Het gebouw is opgetrokken op een rechthoekige plattegrond en bestaat uit een souterrain waarboven twee bouwlagen onder een afgeknot schilddak, belegd met een zwarte kruispan. De gevel wordt afgesloten door een eenvoudige daklijst met consoles onder de goot. Tegen het voordakschild is een kajuit uitgemetseld met rolwerkwangen, dat bekroond is met een tympaan. Het souterrain is bekleed met hardstenen platen; het verdiepte gedeelte is omzoomd door een smeedijzeren hek, dat bij de zes treden hoge hardstenen trap naar de toegangsdeur in leuningen overgaat. De toegang is overhuifd door de onderbouw van een flink uitkragende erker, die gedragen wordt door twee vrijstaande en op hardstenen basementen geplaatste composietzuilen, waarvan het onderste gedeelte van de schachten rijk versierd is. De dubbele houten toegangsdeur is versierd met beeldhouwwerk. De ramen zijn rechtgesloten en hebben hanekammen met negblokken en sluitstenen. Zowel op de begane grond als op de verdieping is het roodbruine bakstenen muurwerk verlevendigd met dorpelbanden van zandsteen. Op de overgang van de twee bouwlagen is een brede geprofileerde pleisterlijst aangebracht. De verdiepingsvensters zijn eveneens rechtgesloten, maar hebben rondbogige ontlastingdbogen en terracotta boogtrommels met in laag reliëf loofornamentiek. Boven de toegangsdeur is de forse rechthoekige erker aangebouwd, waar te midden van ornamentiek in de friesvlakken het bouwjaar is vermeld. De achtergevel bezit over de volle breedte een aardige houten serre met gekleurd glas in de bovenlichten. In het qua structuur en uitmonstering gaaf bewaarde interieur zijn ondermeer van belang de marmeren schouwen in de kamers en suite met rijk geornamenteerd en beschilderd stuc plafond in de voorkamer, de hal met houten trappenhuis, witmarmeren vloer en lambrizering, rijk geornamenteerde stuc plafonds en stuc omlijstingen van de oorspronkelijke deuren in de hal en het verfijnd geornamenteerde plafond in de achterkamer op de eerste verdieping. In het souterrain is grotendeels de oorspronkelijke betegeling van Delfts blauwe tegels bewaard gebleven. Waardering Herenhuis, vormgegeven in een rijk versierde eclectische bouwstijl, typisch voor het laatste kwart van de negentiende eeuw, van algemeen belang vanwege zijn cultuurhistorische en architectuurhistorische waarde vanwege de goede proportionering en de zorgvuldige uitvoering van de gevels en vanwege de bijzondere samenhang tussen exterieur en interieur. Bovendien vormt het gebouw een gaaf onderdeel van de hoogwaardige stedebouwkundige structuur van de singelreeks langs de zuidzijde van de binnenstad van Groningen.

Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) Herenhuis MRS-aanv.