Groningen I 2299
Ubbo Emmiussingel 2, 9711 BH te Groningen

Omschrijving

Inleiding VILLA, vrijstaand gesitueerd aan de zuidzijde van de Ubbo Emmiussingel, in 1881 als één van de eerste bouwwerken gebouwd in het gebied van de geslechte wallen in opdracht van bankier Jhr. Mr. Rhijnvis Feith naar ontwerp van de uit Oldenburg (Dld.) afkomstige architect G. Schnitger in een karakteristieke eclectische bouwstijl. Het gebouw is thans in gebruik als kantoor en daartoe inwendig aangepast. De tuin om de villa is grotendeels als parkeergelegenheid ingericht en het smeedijzeren hek is vervangen door een voethoog muurtje. Omschrijving De geheel gepleisterde villa is opgetrokken op een in hoofdvorm vierkante plattegrond en bestaat uit een souterrain met twee bouwlagen onder een afgeknot schilddak, gedekt met leien in Rijndekking, voorzien van kajuiten en kapellen. De vierkante plattegrond is afgewisseld met enkele risalieten, uitbouwen en een afschuining op de noordwesthoek. De ingangspartij in het midden van de voorgevel heeft zowel ruimtelijke als decoratieve nadruk gekregen. Voor het souterrain leidt een trappenvlucht met balusterleuningen naar de rondboogvormig gesloten ingang. Boven de ingang bevindt zich een ondiep balkon dat gedragen wordt door forse Toscaanse zuilen. Het ingangsrisaliet van drie traveeën breed ontving op de verdieping een pilasterstelling rond de vensters. Tegen de kap is een van obelisken, rolwerkvoluten en ballen voorziene kapel gebouwd. Aan weerszijden van dit risaliet bevinden zich brede raamtraveeën met vensters die op de verdieping van recht getrokken lijstwerk zijn voorzien en op de begane grond van zware, gebosseerde negblokken. Het pleisterwerk op de verdieping is vrij vlak en van schijnvoegen voorzien; op de begane grond is het pleisterwerk voorzien van een grote reeks forse horizontale banden. De oostelijke zijvleugel kreeg nagenoeg dezelfde uitdossing. De risalerende partij zit hier op het zuiden waar een met rondboogvensters geopende serre met balkon aansluit. De westelijke zijgevel laat een eenvoudiger vormgeving zien. Het gebouw richt zich met de voorgevel en ingang op de Ubbo Emmiussingel, maar in de uitdossing van de gevels tevens op het nabijgelegen Hereplein. De hoek naar die zijde is afgeschuind en op de begane grond van een erker en op de verdieping van een balkon voorzien. De vensters zijn gevat in pilasterstellingen. Waardering Geheel vrijstaande villa, vormgegeven in een rijk versierde, eclectische bouwstijl kenmerkend voor de architectuur van het einde van de negentiende eeuw, van algemeen belang vanwege zijn cultuurhistorische en architectuurhistorische waarde vanwege de zeldzame schoonheid die zich manifesteert in zowel de robuuste proporties en fraaie verhoudingen als in de sterke plasticiteit, ontstaan door geledingen en decoraties. Bovendien is het gebouw, deel uitmakend van de waardevolle bebouwing aan de zuidzijde van de Ubbo Emmiussingel, een belangrijk element in de hoogwaardige stedebouwkundige structuur van de singelreeks aan de zuidzijde van de binnenstad van Groningen.

Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) Stadsvilla MRS-aanv.

Schnitger, G. ; Stad Groningen