Groningen I 2672
Ubbo Emmiussingel 108, 9711 BK te Groningen

Omschrijving

Inleiding VILLA, geheel vrijstaand gesitueerd aan de zuidzijde van de Ubbo Emmiussingel, gebouwd in 1894 in opdracht van de bekende Groninger psycholoog prof.dr. G. Heymans naar ontwerp van H.P. Berlage, zorgvuldig vormgegeven in de stijl van de vernieuwingsarchitectuur van rond 1900. Het gebouw is sinds 1960 in gebruik als kantoor en daartoe inwendig grotendeels aangepast. In de achtertuin bevindt zich een rechthoekig houten bouwsel met rode kruispannen, dat als atelier van Prof. Heymans in gebruik was.

Omschrijving Het markante gebouw is opgetrokken op een in hoofdvorm vierkante plattegrond en telt twee bouwlagen en een zolderverdieping onder haaks op elkaar aansluitende zadeldaken, belegd met een rode kruispan. De asymmetrische gevels zijn opgetrokken uit een helder rode Groninger perssteen. De plint is opgemetseld uit bruine baksteen. Het westelijk deel van de hoofdgevel is opgemetseld tot een tuitgevel. Op de begane grond van de voorgevel bevindt zich een driedelig venster met gemetselde penanten en strekken. Op de verdieping zijn twee vensters onder een rondboog aangebracht, steunend op hardstenen negblokken. Op de zolderverdieping bevindt zich een reeks van drie smalle rondboogvensters. De schouders van de tuitgevel zijn gedekt met natuurstenen platen. Smeedijzeren muurankers sieren de geveltop. In de middentravee bevindt zich de toegangsdeur onder een rondboog, geflankeerd door een rondboogvenster. Onder de bakgoot iseen boogfries aangebracht. Het oostelijk deel van de gevel wordt beheerst door een loggia met rondbogen; twee zijn op het oosten en één op het noorden gericht. De loggia heeft een bakstenen balustrade. De oostelijke loggiabogen rusten op een hardstenen pilaar met kapiteel en basement. Op de noordoostelijke hoek van de gevel bevindt zich een beeldhouwwerk, geplaatst op een gemetselde console. Een hoge, gemetselde schoorsteen is in het gevelvlak geplaatst. De oostelijke gevel is in een tuitgevel opgemetseld. Alle vensterbanken en negblokken met kraalprofiel zijn in hardsteen uitgevoerd. Tegen de zuidoostelijke gevel is op de begane grond een vijfzijdige erker aangebracht, die op de verdieping overgaat in een rechthoekige erker. In het erkerraam is gekleurd glas-in-lood aangebracht. De erker wordt bekroond door een gemetselde borstwering.

Inwendig nog van belang een grotendeels in oorspronkelijke staat verkerend vertrek op de begane grond aan de zuidzijde met parketvloer, eikenhouten lambrizeringen, rijk gedecoreerde schouw met zuilen en open haard, balkenplafond met consoles in de vorm van gebeeldhouwde houten mannen- en vrouwenkoppen, gekleurd glas-in-lood in de bovenlichten van de vensters, een glazen scheidingswand met een houten roedeverdeling en het houten trappenhuis met oorspronkelijke detaillering.

Waardering VILLA, op fraaie en zorgvuldige wijze vormgegeven in de stijl van de Vernieuwingsarchitectuur van rond 1900, van algemeen belang vanwege zijn cultuurhistorische en architectuurhistorische waarde vanwege de unieke waarde van het ontwerp, dat in het totale oeuvre van architect H.P. Berlage een belangrijke plaats inneemt, alsmede vanwege de voorbeeldfunctie die het ontwerp heeft gehad voor de stilistische ontwikkeling van de Nederlandse en in het bijzonder de Groningse architectuur. Bovendien vormt het gebouw een gaaf onderdeel van de hoogwaardige stedebouwkundige structuur van de singelreeks aan de zuidkant van de binnenstad van Groningen.

Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) Villa MRS-aanv.

Rationalisme