Groningen I 3910
Vismarkt 6, 9711 KS te Groningen
Vismarkt 6 A, 9711 KS te Groningen
Vismarkt 6 B, 9711 KS te Groningen
Vismarkt 6 6/1, 9711 KS te Groningen

Omschrijving

Inleiding WINKELHUIS, gesitueerd in de gesloten, zuidelijke gevelwand van de Vismarkt in de smalle doorgang naar de Herestraat, het Koude Gat, gebouwd omstreeks 1840 enopgetrokken in een classicistische bouwstijl. De winkelpui is gemoderniseerd. Het gebouw is thans in gebruik als winkel en magazijn. Omschrijving Het gebouw is opgetrokken op een rechthoekige plattegrond en telt drie bouwlagen onder een schilddak, belegd met een zwart geglazuurde Hollandse pan. De gevel wordt afgesloten door een kroonlijst, die een geprofileerde bakgoot draagt. In het midden van het voordakschild is een houten dakkapel aangebracht met houten rolwerk en een kleine hijsbalk. De voorgevel is drie raamtraveeën breed en is geheel gestuct en voorzien van schijnvoegen. De pui dateert van de jongste tijd, met westelijk een toegangsdeur naar de verdieping. De pui wordt afgesloten door een geprofileerde cordonlijst, waarin een (onttakeld) balkon is opgenomen. De verdiepingsvensters zijn rechtgesloten en voorzien van geprofileerd stuc lijstwerk. De middentravee van de tweede verdieping bevat een balkondeur met een stolpkozijn onder een rondboogvenster. Het bovenlicht is voorzien van een rozetvormige roedeverdeling in hout en ingevuld met gekleurd glas. De beide flankerende vensters bezitten de oorspronkelijke zesruits kozijnen. Waardering WINKELHUIS, opgetrokken in een classicistische bouwstijl, van algemeen belang vanwege zijn cultuurhistorische en architectuurhistorische waarde. Bovendien vormt het gebouw een architectonisch waardevol element in de hoogwaardige stedebouwkundige structuur van het gebied tussen Grote Markt, Vismarkt en Herestraat in Groningen.

Ja Woningen en woningbouwcomplexen Werk-woonhuis

Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) Bovenwoning MRS-aanv.